Werken in de binnenvaart zonder diploma? Dan is zij-instroom iets voor jou!

Met de stijging van de pensioengerechtigde leeftijd duurt het werkzame leven alleen maar langer. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het helpt wel om in ieder geval een baan te hebben die bij je past. Dan vliegen de dagen voorbij en worden werkzaamheden met plezier uitgevoerd. Het lastige is echter dat al op jonge leeftijd een opleiding moet worden gekozen, terwijl zelfkennis met de jaren komt en interesses veranderen. Gelukkig is het nooit te laat om het roer om te gooien. Voor een carrièreswitch richting de binnenvaart kun je gebruik maken van de zij-instroom in de binnenvaart.

Werken in de binnenvaart zonder diploma? Doe een schriftelijke schipperscursus…

In de binnenvaart staat men te springen om gemotiveerd personeel. Iedereen met een gezonde dosis ambitie, enthousiasme en leergierigheid wordt met open armen ontvangen. Een zij-instromer hoeft geen jaren te zwoegen om de stempel ‘matroos’ of ‘schipper’ in het dienstboekje te krijgen. Het is in Nederland namelijk mogelijk om op een laagdrempelige manier in te stromen in de binnenvaart. Voor zowel de functie matroos als de functie schipper worden verkorte praktijkopleidingen aangeboden. Voor die laatste functie bestaan er tevens schriftelijke cursussen. Na zo’n 6 tot 8 maanden – en 9 examens verder – kun je het schippersdiploma op zak hebben. Afhankelijk van hoeveel vaardagen je vervolgens maakt, mag je een groot of beperkt groot vaarbewijs aanvragen.

… of word in 60 dagen matroos!

Matroos kun je al worden met 60 vaardagen, een portfoliobeoordeling en een afsluitende praktijktoets van een dag. Quo Vadis werkt hiervoor met diverse relaties samen. De opdrachtgever, in alle gevallen een erkend praktijkopleider, staat daarbij garant voor het praktijkgedeelte aan boord, terwijl Quo Vadis verantwoordelijk is voor de cursus en alle ondersteuning op de achtergrond. Een goed voorbeeld van een efficiënte krachtenbundeling. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.

Wat heb je nodig om te starten met een praktijkexamen?

Als je een praktijkexamen wilt afleggen als zij-instromer binnenvaart, dien je je in te schrijven bij een erkende opleider. Ook heb je een erkend leerbedrijf en een praktijkbegeleider nodig. Vraag een dienstboekje aan via de SAB, met daarin de benodigde vaartijd afgetekend. Uiteraard dien je te beschikken over een geldig identiteitsbewijs, maar ook over een computer en een actueel e-mailadres. Voor meer informatie over de examens kun je terecht op de website van het CBR, afdeling Binnenvaart.

Werken in de binnenvaart: waar te beginnen?

Zij-instromen in de binnenvaart kan op verschillende manieren. Als je vanuit een andere sector komt en matroos wilt worden, kun je vanaf je 19de beginnen aan de praktijk. Na ongeveer 5 maanden kun je je diploma behalen en na 60 vaardagen mag je de functie van matroos bekleden. Vanaf je 21ste mag je beginnen aan de praktijk voor de functie van schipper. Een diploma hiervoor haal je in ongeveer 12 maanden, en na 180 vaardagen mag je jezelf de trotse eigenaar van een groot vaarbewijs noemen.

Kom je vanuit de zeevaart, dan doe je een schriftelijk schippersexamen en behaal je een beperkt groot vaarbewijs na 1 jaar vaartijd, of een groot vaarbewijs na 2 jaar vaartijd. Je krijgt maximaal 360 vaardagen vrijstelling. Als (v)mbo-matroos heb je voor diezelfde vaarbewijzen 3 jaar vaartijd (voor het beperkt groot vaarbewijs) en 4 jaar vaartijd (voor het groot vaarbewijs) nodig.

De laatste mogelijkheid om te gaan werken in de binnenvaart, is door aan boord te starten als deksman. Na 3 keer 180 vaardagen ben je matroos, na nog eens 180 vaardagen mag je jezelf binnenlands volmatroos noemen, na weer 180 vaardagen ben je buitenlands volmatroos en na de laatste 180 vaardagen mag je jezelf voorstellen als stuurman (zonder papieren). Na dit proces kun je alsnog voor die papieren gaan, door het schriftelijk schippersexamen af te leggen.

Ben jij geschikt voor een baan in de binnenvaart?

Met een baan in de binnenvaart kom je ook in letterlijke zin verder. Jouw werkzame leven speelt zich niet voor het grootste deel binnen vier muren af. Integendeel: elke dag is anders en locaties veranderen continu. Ben jij gesteld op vrijheid en afwisseling? Ben je dol op de natuur en werk je graag in de buurt van water? Kun je zowel goed zelfstandig als in teamverband werken? Heb je interesse in techniek en geen 9-tot-5-mentaliteit? Dan voldoe je aan de belangrijkste voorwaarden om een carrièreswitch te laten slagen.

Is zij-instroom binnenvaart iets voor jou? Wij helpen je graag op weg

Wie niet direct in het diepe durft te springen, kan zich vooraf eerst rustig oriënteren. Steeds meer bedrijven organiseren open dagen, excursies en gastlessen en staan juist ook in coronatijd open voor individuele gesprekken met geïnteresseerden. Alles om nieuw publiek kennis te laten maken met het maritieme speelveld! Quo Vadis beschikt over een uitgebreid netwerk, diverse binnenvaart vacatures, en brengt je graag in contact met relevante partijen. Als gespecialiseerde uitzendorganisatie kennen wij veel opdrachtgevers in de binnenvaart. Doordat je bij ons in dienst komt, zijn de lijnen kort en sluiten behoeften goed aan op persoonlijke wensen. We nemen je bij de hand. Zo voelt die carrièreswitch tenminste niet als een sprong van de hoogste duikplank, maar hoogstens als opnieuw leren zwemmen. Met onze kennis en expertise als veilige reddingsboei altijd in de buurt.

Wil je meer weten over de zij-instroom in de binnenvaart? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een oriënterend gesprek.

Leave a Reply