De binnenvaart is een belangrijke sector binnen de transportindustrie, waarin schepen worden gebruikt voor goederenvervoer over binnenwateren. Werken in de binnenvaart biedt zowel voordelen als eventuele nadelen voor degenen die deze boeiende carrièremogelijkheid overwegen. In dit artikel zullen we de voordelen en eventuele nadelen van de binnenvaart bespreken.

De belangrijkste voordelen van werken in de binnenvaart

Iedere baan heeft zo zijn voor-en nadelen. Maar wat zijn nou de voordelen van werken in de binnenvaart? 

  1. Een van de belangrijkste voordelen van werken in de binnenvaart is de vrijheid en flexibiliteit die het biedt. Als binnenvaartprofessional ben je vaak onderweg en krijg je de kans om verschillende landschappen en waterwegen te verkennen. Het biedt een fantastische werkplek met wisselende uitzichten.  Zo is iedere dag weer anders! Deze dynamische werkomgeving kan een aantrekkelijk vooruitzicht zijn voor avontuurlijke personen die niet graag vastzitten op één locatie. Het is avontuurlijk en er is veel dynamiek in de planning en de uitvoering van de reizen.
  2. Een ander voordeel  bij het werken in de binnenvaart is een vorm van onthaasten. Varen gaat namelijk niet snel, dus wanneer je eenmaal aan boord bent, is de hectiek van het leven aan de wal weg. Wanneer er op momenten van laden en lossen wél gepiekt moet worden, dan pak je met z’n allen flink aan.
  3. Een belangrijk voordeel bij werken in de binnenvaart: afwisselend werk. Veel mensen zijn op zoek naar een baan die veelzijdig is. In de binnenvaart heb je te maken met technisch werk, zoals onderhoud en reparatie aan het schip. Maar er is ook huishoudelijk werk, zoals koken, wassen en stofzuigen. Daarnaast wordt er ook gevraagd naar diensten waarbij je je meer moet concentreren, zoals sturen en manoeuvreren. Deze drie functies maken het werk afwisselend. Echt een voordeel van werken in de binnenvaart dus!
  4. Een zeer belangrijk voordeel van werken in de binnenvaart: vrij thuis is ook echt vrij thuis. En ben je eenmaal aan boord, dan is werk en privé heel dicht bij elkaar. Aan boord is eigenlijk altijd de ruimte om je in je eigen kamer terug te trekken als je er behoefte aan hebt.

Eventuele nadelen van werken in de binnenvaart

Echter, net als elke andere beroepskeuze, heeft werken in de binnenvaart ook eventuele nadelen. Het verschilt per persoon, voor de een zijn onregelmatige werktijden juist fijn, maar bij de ander komt dit wellicht onhandig uit. Maar wat zijn nou de nadelen van werken in de binnenvaart? 

  1. Wat een eventueel nadeel voor werken in de binnenvaart kan zijn is dat je onregelmatige werktijden hebt en zelfs lange periodes van huis weg moet zijn. Je kan dan niet zomaar naar een verjaardag of familie. Het werken in de binnenvaart kan dus van invloed zijn op je sociale contacten.
  2. Je bent dag en nacht op dezelfde werkplek. Vooral in een vaarsysteem van 14 dagen op, 14 dagen af kan het pittig zijn om op een ‘eiland’ te leven.
  3. Een ander eventueel nadeel van werken in de binnenvaart is de fysieke belasting van het werk. Werken aan boord van een schip kan veeleisend zijn, met lange werkdagen en zware fysieke arbeid. Het is dus wel van belang dat je fysiek sterk in je schoenen staat.
  4. Vaste werkstructuren en regelmaat in het leven aan boord is niet altijd mogelijk. Het is van belang dat je dus wel een flexibele houding hebt.
  5. Wanneer je begint met het werken in de binnenvaart, start je over het algemeen onderaan de ladder. Je bent dan voornamelijk bezig met schoonmaken, schuren en het schilderen van het schip. Dit kan lastig zijn voor iemand die door wil stromen naar een baan in de stuurhut.

Heb jij nog andere vragen over de voordelen of nadelen van werken in de binnenvaart? Neem dan contact met ons op!

De binnenvaart biedt talrijke voordelen. Het kan een lonende carrièrekeuze zijn voor mensen die graag reizen en avontuurlijk ingesteld zijn. Aan de andere kant brengt het ook uitdagingen met zich mee, zoals lange afwezigheid van huis en fysieke belasting. Het is belangrijk dat deze voor- en nadelen zorgvuldig worden afgewogen voordat je beslist of je wilt werken in de binnenvaart.

 

Behoefte aan meer uitleg? Of ben je direct op zoek naar binnenvaart vacatures? Neem dan contact met ons op!

Leave a Reply