Scheepvaart & Binnenvaart opleidingen via Quo Vadis

De scheepvaart is een unieke branche waarbij geen dag hetzelfde is, maar ook hier helpt een diploma jou met het zetten van stappen in je carrière. Bij Quo Vadis vinden we het niet alleen belangrijk dat onze klanten gekwalificeerd personeel aangewezen krijgen, maar ook dat jij je verder kunt ontwikkelen gedurende je loopbaan. Daarom helpen wij je graag verder met één van de binnenvaart opleidingen.

Ontwikkel jezelf met één van de binnenvaart opleidingen of cursussen

Binnen de scheepvaart zijn er diverse opleidingen waar je in kunt stromen en waar je jezelf op het juiste niveau mag ontwikkelen. Bij Quo Vadis bieden we scholing voor de volgende functies aan:
● Matroos
● Schipper
● Radar / marifoon
● Rijnpatent
● ADN

Dankzij ons uitgebreide netwerk van scholen en andere opleidingsinstituten weten we je altijd op het juiste niveau in te laten stromen. Het is ook mogelijk om je vanaf deksman te ontwikkelen naar hogere niveaus, enkel behaal je dit niveau in een hoger tempo wanneer je in het bezit bent van een diploma dat aansluit bij je functie. Daarom raden wij aan om een scheepvaart opleiding te volgen op het niveau dat bij je past. Heb jij de ambitie om aan de slag te gaan in de binnenvaart? Aarzel niet en informeer naar de mogelijkheden om een opleiding te starten via Quo Vadis!

BINNENVAART OPLEIDINGEN DIE BIJ JOU PASSEN

Sta jij aan het begin van jouw carrière en heb je nog scholing nodig voor je aan de slag mag dan past de opleiding tot matroos goed bij jou. Wanneer je al wat jaren in het vak zit en je door wilt groeien dan sluit de opleiding van schipper beter bij jou aan. Wij hebben de diverse functies waar wij binnenvaart opleidingen voor aanbieden op een rij gezet.

Als deksman volg je geen opleiding, maar de inhoud van de functie is vergelijkbaar met die van een lichtmatroos. Deze functie is minimaal vereist als je aan boord van een binnenvaartschip wilt gaan werken. De functie deksman krijg je als je een dienstboekje aanvraagt. Het is dan wel noodzakelijk om vooraf een basistraining veiligheid voor de binnenvaart te volgen en een medische keuring te doen. Wij kunnen je alle informatie hierover geven.

Een lichtmatroos is al bezig met de opleiding en wordt ook wel leerling matroos genoemd. Als starter met minimaal een vmbo-diploma kun je je inschrijven voor de mbo-opleiding Matroos (BBL). Tijdens de opleiding matroos ga je een aantal weken per jaar naar school en werk je verder in de praktijk. Dit houdt overigens wel in dat er nog niet van je wordt verwacht dat je zelfstandig aan boord kunt werken. Omdat je een opleiding volgt zal hier ook een passend salaris voor worden gegeven. Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar de opleiding binnenvaartschipper.

Praktijkopleiding matroos

Een andere interessante mogelijkheid is het volgen van een praktijkopleiding tot matroos in de binnenvaart. Deze cursus/praktijkopleiding is vooral voor de zij-instromer interessant. Dit traject omvat 90 vaardagen in 9 maanden, het uitwerken van portfolio opdrachten en het doen van een praktijktoets. Er zijn wel voorwaarden, wij kunnen je hier alles over vertellen!

Als matroos wordt er van je verwacht dat je zo goed als alle werkzaamheden op een binnenvaartschip zelfstandig kunt uitvoeren. De schipper of stuurman zal je op basis van jouw ervaring en kennis inzetten voor diverse werkzaamheden. Hierbij is het assisteren van de schipper en/of stuurman jouw belangrijkste taak. Je assisteert bij het laden en lossen, maar ook bij het aan- en afmeren van het schip. Je bent actief bezig met het onderhoud van het schip, denk aan schoonmaken en schilderen. Je bent ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van kleine reparaties. Bekijk de opleiding tot matroos en/of de matroos binnenvaart vacatures.

Wanneer je in de functie van volmatroos werkt, heb je minimaal 180 vaardagen (één vaarjaar) ervaring als matroos. Met deze ervaring wordt er verwacht dat je alle werkzaamheden op het schip volledig zelfstandig kunt uitvoeren, daarnaast ben jij inzetbaar om de schipper te assisteren bij zijn/haar werkzaamheden zoals onder andere laden/lossen en het aan- en afmeren van het schip.

Je hebt als stuurman in de binnenvaart een baan met veel verantwoordelijkheden. De veiligheid, belading en het onderhoud van het schip zijn immers jouw verantwoordelijkheid, waarbij je samen met de schipper zorgt voor het veilig laden, vervoeren en lossen van de lading. Daarbij ben je de rechterhand van de schipper of kapitein en kun je het roer overnemen wanneer dit nodig is. Hiervoor moet je in het bezit zijn van een dienstboekje met de aantekening Stuurman of ben je Stuurman met Groot Vaarbewijs). Bekijk de opleiding tot stuurman en/of de stuurman binnenvaart vacatures.

Als schipper of kapitein vaar je niet alleen, maar geef jij ook leiding aan jouw bemanningsleden. De schepen worden groter en de ondernemingsvormen worden complexer, waardoor kennis en professionaliteit een grote rol spelen. De opleiding voor schipper leidt je niet alleen op tot kapitein, maar ook voor aanverwante functies aan wal in de logistieke sector. Er zijn verschillende mogelijkheden om opgeleid te worden tot schipper of kapitein, via de MBO route, maar ook zij-instroomtrajecten zijn mogelijk. Wij kunnen je hier alles over vertellen! Bekijk de opleiding tot schipper en/of de schipper binnenvaart vacatures.

Samenwerking met diverse scheepvaart en binnenvaart opleidingen

Bij Quo Vadis stimuleren we het om je binnen de binnenvaart verder te ontwikkelen door middel van het volgen van een opleiding of cursus. Vanwege het tekort aan personeel in de binnenvaart liggen er veel baankansen voor het grijpen maar daarvoor moet je wel gecertificeerd zijn. Het tekort aan personeel zorgen voor goede salarissen. We werken samen met de meeste scholen en instanties die in de binnenvaart actief zijn.

Interesse in werken in de binnenvaart?

Heeft de scheepvaart jouw interesse gewekt en wil je graag een opleiding binnenvaart volgen om jouw kennis te vergroten? Neem dan gerust contact met ons! Vul het contactformulier dat hieronder staat in en dan nemen wij contact met je op. Wil je meteen aan de slag? Bekijk dan meteen onze binnenvaart vacatures en wie weet kun jij binnenkort aan de slag bij een van onze opdrachtgevers.

Wij helpen u graag