Welke opleiding heb je nodig voor je aan de slag kunt als volmatroos?

Volmatroos is een mooi beroep. Met slechts een paar man run en onderhoud je het schip. Je weet precies wat er van je verwacht wordt, voert zelfstandig werkzaamheden uit en bent de steun en toeverlaat van de kapitein of schipper. Het is de hoogste graad van matroos zijn, die je bereikt door het opdoen van ervaring en het volgen van een erkende vakopleiding. Er zijn wat dat betreft vijf verschillende routes die je kunt volgen om volmatroos te worden. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. Opleiding tot matroos plus minimaal een jaar vaartijd

Met een mbo niveau 2 opleiding Matroos Binnenvaart kun je in eerste instantie aan de slag als matroos. Tijdens deze tweejarige opleiding leer je onder andere over scheepswerktuigkunde, veiligheid, navigatie, verschillende typen ladingen, meren en ontmeren. Ook krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels, Duits en rekenen. Nadat je je diploma hebt gehaald, kun je solliciteren op vacatures voor matroos. Alles wat je tijdens je opleiding hebt geleerd, breng je dan in de praktijk. Wanneer je 180 vaardagen ofwel een jaar vaartijd hebt, kun je doorstromen naar de functie van volmatroos.

2.  Driejarige beroepsopleiding

Als je minimaal een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg op zak hebt, kun je een driejarige beroepsopleiding aan een schippersvakschool volgen. Bijvoorbeeld de mbo niveau 3 opleiding Schipper Binnenvaart. Na je afstuderen kun je er dan voor kiezen om vaartijd op te doen als volmatroos. Zodra je voldoende vaartijd hebt, kun je vervolgens het Groot Vaarbewijs alle binnenwateren (AB) aanvragen. Ook is het mogelijk om na afloop van deze opleiding door te stromen naar de eenjarige mbo 4 vervolgopleiding Kapitein Binnenvaart.

3.  Opleiding aan de Schippersvakschool inclusief een jaar vaartijd

Je kunt er ook voor kiezen om een opleiding aan een schippersvakschool inclusief een jaar vaartijd te volgen. Je beschikt dan over dezelfde kwalificaties als iemand die de opleiding tot matroos heeft gevolgd en vervolgens een jaar ervaring heeft opgedaan. Let er wel op dat de opleiding die je kiest een jaar vaartijd (180 vaardagen) in de binnenvaart omvat en dat dit dus ook zo in je dienstboekje moet worden geregistreerd.

4. Minimaal een jaar vaartijd als matroos plus praktijkexamen

Ben je begonnen als deksman zonder opleiding en vervolgens na drie jaar vaartijd matroos geworden? Dan kun je na nog eens een jaar vaartijd als matroos een praktijkexamen afleggen om volmatroos te worden. Onderdelen die in dit praktijkexamen aan de orde komen zijn onder andere: het kunnen varen onder toezicht, op commando ankeren en het meren en ontmeren vanaf het dek. Om je voor te bereiden op het examen kun je een schriftelijke cursus Matroos Binnenvaart volgen.

5. Zonder opleiding maar met minimaal 2 jaar vaartijd als matroos

Als je zonder diploma’s in het vak bent gerold, dan wordt van je verwacht dat je de kennis en ervaring om volmatroos te worden, opdoet in de praktijk. Dit doe je in de eerste plaats door minimaal twee jaar als volwaardig matroos te werken in de binnenvaart. Deze vaartijd dient uiteraard vermeld te worden in je dienstboekje. Aan het einde van die twee jaar moet je kunnen aantonen dat je over alle kennis en vaardigheden beschikt om de functie van volmatroos uit te oefenen.

Wil je weten of jij aan de kwalificaties voldoet om te kunnen solliciteren op een functie van volmatroos? Neem dan gerust contact met ons op. Dan gaan we samen op zoek naar een passende vacature en kijken we hoe je eventueel kunt doorgroeien.

Leave a Reply