Hoe is de werkgelegenheid in de maritieme sector in 2019 gebleken?

Het gaat goed met de werkgelegenheid in de maritieme sector. Met name in de binnenvaart zien we een lichte stijging. Niet alleen aan boord, maar ook in de scheepsbouw, in havens en op het gebied van installatie- en elektrotechniek. Er wordt namelijk volop geïnvesteerd in innovatieve technieken. En daar kunnen scheepswerven en rederijen gekwalificeerd technisch personeel goed bij gebruiken. Mensen die het leuk vinden om te werken in een uitdagende, innovatieve en afwisselende sector. 

De maritieme sector zit in de lift

De maritieme sector omvat maar liefst 12 onderliggende branches. Naast de binnenvaart, vallen hier bijvoorbeeld de havens, zeevaart, scheepsbouw, offshore, de Koninklijke Marine en de visserij onder. De totale maritieme sector kent in Nederland zo’n 17.000 bedrijven die samen goed zijn voor een totale omzet van ruim €55 miljard. Dit vertaalt zich naar een groeiende werkgelegenheid. Op dit moment zijn er circa 260.000 professionals aan het werk in de sector en er staan zoveel maritieme vacatures open dat sommige bedrijven zich genoodzaakt zien personeel uit het buitenland te halen.

Concurrentie op de arbeidsmarkt

Deze toegenomen werkgelegenheid is positief voor iedereen die op zoek is naar werk in de binnenvaart. Toch is er ook een keerzijde aan deze grote vraag naar personeel. De instroom bij maritieme opleidingen blijft, na een stijging in voorgaande jaren, nu namelijk gelijk. Daarnaast heeft ook de maritieme sector net als iedere andere sector, last van de vergrijzing. Ook is er veel concurrentie van de bouwsector, infrastructuur en de automotive branche. Dit betekent dat het voor de maritieme sector belangrijk is om zich te onderscheiden, zodat werkzoekenden een beter beeld krijgen bij wat het werk inhoudt en hoe het is om is om als matroos, engineer, projectmanager of stuurman aan de slag te gaan.

Veel doorgroeimogelijkheden in de binnenvaart

Eén van die onderscheidende factoren in de binnenvaart is het feit dat er ontzettend veel kansen en doorgroeimogelijkheden zijn. Zo kun je als matroos doorgroeien naar de functie van volmatroosstuurman en uiteindelijk misschien zelfs wel naar de functie van schipper of kapitein. Ook zijn er mensen die bijvoorbeeld als stuurman of schipper instromen vanuit een andere sector en na een paar jaar varen hun loopbaan voortzetten in de scheepsbouw, jachtbouw of maritieme dienstverlening. Veel werkzoekenden weten niet dat er binnen de maritieme sector zoveel verschillende mogelijkheden zijn om jezelf te ontwikkelen en door te groeien.

Ontdek zelf hoe het is om te werken in de maritieme sector

De sector is daarom druk bezig om zichzelf beter op de kaart te zetten als aantrekkelijke werkgever voor zowel jongeren als zij-instromers. De beste manier is echter om het zelf te ervaren. Bijvoorbeeld door eens een dag mee te lopen aan boord van een binnenvaartschip, een kijkje te nemen bij één van de vele opleidingen of een open dag bij te wonen. Ook ben je van harte welkom bij Quo Vadis. Onze medewerkers vertellen je graag alles over dit prachtige vak. Een vak waarbij geen dag hetzelfde is, vrijheid en zelfstandigheid voorop staan en de loopbaanperspectieven uitstekend zijn.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een oriënterend gesprek.

Leave a Reply