Het gemiddelde salaris van een deksman in de binnenvaart

Ben je minimaal 16 jaar oud, dan kun je een dienstboekje aanvragen om aan de slag te gaan als deksman in de binnenvaart. Je voert dan dezelfde werkzaamheden uit als een lichtmatroos met als belangrijkste verschil dat een lichtmatroos een opleiding volgt. Werken als deksman is dus een uitkomst als je niet in het bezit bent van de juiste opleiding, maar toch graag aan de slag gaat in de binnenvaart. Maar wat verdient een deksman in de binnenvaart nu gemiddeld? Wij vertellen het je.

Salaris van een deksman

In de binnenvaart gelden geen collectieve afspraken over de arbeidsvoorwaarden. Deze afspraken zijn vastgelegd in een cao. Hierin staat bijvoorbeeld hoe je werktijden geregeld worden, hoeveel vakantiedagen je krijgt, hoe het pensioen geregeld is en afspraken over ziekteverzuim. Ook afspraken over het salaris van een deksman vallen vaak onder een cao. Hoeveel salaris je verdient hangt onder andere af van je leeftijd en vaarschema. In de meeste gevallen komen daar nog onregelmatigheidstoeslagen bovenop. Kortom, het salaris van een deksman in de binnenvaart hangt af van diverse factoren.

Doorgroeien naar matroos

Natuurlijk blijf je niet je hele leven deksman als je gaat werken in de binnenvaart. Je start met de basiswerkzaamheden aan boord waarbij je begeleid wordt door de schipper. Je moet dan denken aan werkzaamheden zoals helpen bij het aan- en afmeren en het afspuiten, boenen en schoonhouden van het schip. Beetje bij beetje krijg je steeds meer verantwoordelijkheden en leer je werken in de binnenvaart goed kennen. In je dienstboekje wordt bijgehouden hoeveel vaartijd je hebt. Zodra je drie jaar vaartijd hebt, ben je officieel matroos. Vanaf dat moment wordt er van je verwacht dat je zo goed als alle werkzaamheden zelfstandig kunt uitvoeren. Ook mag je zelfstandig kleine reparaties aan het schip uitvoeren. Bij deze extra verantwoordelijkheden hoort natuurlijk ook een ander salaris.

Salaris terwijl je leert

Je kunt er ook voor kiezen om het werk aan bood van een binnenvaartschip te combineren met een opleiding binnenvaart. Met minimaal een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg kun je je inschrijven voor de mbo-opleiding Matroos Binnenvaart. Dit is een mbo-opleiding op niveau 2 waarbij je één dag in de week naar school gaat en de rest leert in de praktijk. Je werkt dan niet als deksman, maar als lichtmatroos. Natuurlijk krijg je net als een deksman gewoon salaris, ook al volg je een opleiding. Een groot voordeel van het volgen van deze opleiding is dat je uiteindelijk ook kunt doorstromen naar de opleiding voor binnenvaartschipper als je dat zou willen.

Lijkt het jou wel wat om als deksman of lichtmatroos aan de slag te gaan in de binnenvaart? Bekijk onze vacatures deksman of neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Leave a Reply