Werken in de binnenvaart zonder diploma; kan dat?

Wil je graag de binnenvaart in, maar ben je niet in het bezit van het juiste diploma of zit je nog zonder ervaring? Niet getreurd, ook dan kun je in de binnenvaart aan de slag! Natuurlijk zul je dan veel in de praktijk moeten leren om uiteindelijk een volwaardig matroos te worden. Hoe je zonder ervaring of een afgeronde opleiding toch in de scheepvaart kunt werken, lees je hier.

Zonder ervaring in de scheepvaart werken: start als deksman

Als je minimaal 16 jaar oud bent, dan kan je starten als deksman. Deze functie is gelijk aan die van lichtmatroos met als belangrijkste verschil dat een lichtmatroos een opleiding volgt. Ook mag een lichtmatroos een jaar jonger zijn. Na drie jaar als lid van de dekbemanning in de binnenvaart gewerkt te hebben, kun je doorstromen naar de functie van matroos. Ook een werkervaring van minimaal één jaar in de binnenvaart, aangevuld met twee jaar zeevaart, kustvaart of visserij maakt je volwaardig matroos.

Het leerwerktraject voor werken in de scheepvaart

Het leerwerktraject (LWT) kan ook een goede optie zijn als je minstens 15 jaar oud bent en niet langer in de schoolbanken wilt zitten. Je kunt je dan inschrijven bij een maritieme opleiding en het LWT volgen. Dit is een programma dat bestaat uit een combinatie van leren en varen op een binnenvaartschip. Per schooljaar ga je vijf periodes van twee weken naar school. Het LWT bereidt je voor op de BBL-opleiding matroos binnenvaart.

Een beroepsopleiding

Heb je wel je vmbo-diploma op zak? Dan kun je ervoor kiezen om je direct in te schrijven voor de beroepsopleiding niveau 2. Volg je de beroepsgerichte leerweg, dan ga je een dag in de week naar school en leer je de rest in de praktijk, zo kun je zonder ervaring werken in de scheepvaart. Je werkt dan niet als deksman, maar als lichtmatroos. Natuurlijk krijg je net als een deksman gewoon salaris, ook al volg je een opleiding. Een ander groot voordeel van het volgen van een opleiding is dat je uiteindelijk ook kunt doorstromen naar de opleiding voor binnenvaartschipper.

Doorgroeien naar stuurman

Om zonder opleiding in de scheepvaart in aanmerking te komen voor stuurman vacatures, moet je eerst voldoende werkervaring opdoen als volmatroos. Dat betekent dat je vanuit je functie als deksman eerst matroos moet worden. Vervolgens kun je na een jaar vaartijd een praktijkexamen afleggen om volmatroos worden. Na twee jaar vaartijd als matroos in de binnenvaart kun je ook zonder examen volmatroos worden. Ben je eenmaal volmatroos dan kun je met een jaar vaartijd in de binnenvaart stuurman worden.

Werken in de scheepvaart zonder ervaring

Wil je graag werken in de scheepvaart, maar heb je nog geen ervaring? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken, het is in Nederland namelijk mogelijk om op een laagdrempelige manier in te stromen in de scheepvaart. Bij veel rederijen kun je starten als dekman of lichtmatroos, ook zonder ervaring of opleiding.

Carrière in de scheepvaart

Werken in de scheepvaart is dus altijd mogelijk, ook zonder ervaring of opleiding. Wil je graag meer informatie over de binnenvaart vacatures? Of wil je meer weten over werken in de binnenvaart? Neem gerust contact met ons op, wij beantwoorden graag al jouw vragen.

Leave a Reply