Voor degene die van een leven op het water en vrijheid houden, is een carrière als schipper ideaal. Niks is mooier dan elke dag de horizon zien te veranderen. Weet jij nog niet zeker of je als schipper wil gaan werken? Lees dan snel verder, wij vertellen je de voordelen van een carrière in de scheepvaart. 

Waar kom je te werken als je werkt in de scheepvaart?

Als schipper ben je werkzaam bij een scheepvaartonderneming. Allereerst is het handig om te weten dat scheepvaart is onderverdeeld in zeevaart en binnenvaart. Wanneer je wilt werken als zeevaart schipper ben je bezig met het vervoeren van personen en goederen buiten de kustlijnen van een land. Vaar je liever over binnenwateren zoals rivieren en kanalen? Dan kun je als schipper binnenvaart aan de slag. Waarom is het leven als schipper zo mooi? Dat leggen we uit in dit artikel.

1.     Het is een lifestyle

Werken op een boot is allesbehalve een normale kantoorbaan. Schepen varen vaak dag en nacht door, waardoor je aan het eind van de dag niet naar huis kan keren. Als schipper woon en werk je voor een langere periode op het schip. Deze periode wordt afgewisseld met een langere periode van vrije tijd.

2.     Het is afwisselend en uitdagend

De werkzaamheden als schipper zijn ontzettend afwisselend en uitdagend. Op een schip is geen dag hetzelfde en daarnaast kom je op veel verschillende plaatsen. Naast werkzaamheden zoals laden en lossen, krijg je ook te maken met het onderhoud van het schip, het uitvoeren van reparaties en administratieve zaken.

3.     Je leert veel over verantwoordelijkheid

Wat een schipper tot schipper maakt, is dat hij leiding geeft aan de bemanning. Als schipper ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de opvarenden en voor het onderhoud van het schip. Dit is een belangrijke taak waar veel verantwoordelijkheid wordt vereist. Als persoon leer je hier ontzettend veel van en zul je als voorbeeldfunctie voor andere bemanningsleden worden gezien.

4.     Je maakt vrienden voor het leven

Omdat je voor een langere tijd met je collega’s op een boot zit, spendeer je vanzelfsprekend heel veel tijd met elkaar. Hiervoor moet je overigens wel goede communicatieve vaardigheden hebben, het kan namelijk ook voorkomen dat je op elkaars lip gaat zitten. Maar geen zorgen, in de meeste gevallen worden collega’s levenslange vrienden. Daar waar jouw vrienden en familie zich misschien niet helemaal kunnen inleven in jouw levensstijl, begrijpen jouw collega’s je precies.

5.     De arbeidsvoorwaarden zijn goed

Als schipper heb je te maken met goede arbeidsvoorwaarden, waaronder:

  • Jij krijgt loon volgens de cao van het bedrijf of de cao binnenvaart
  • Er zijn opleidingsmogelijkheden voor het personeel
  • Je kunt doorstromen naar een functie als kapitein
  • Je krijgt menage- en reiskostenvergoeding

Werken als schipper?

Ben jij overtuigd om te gaan werken in de scheepsvaart? Bekijk dan eens onze binnenvaart scheepvaart vacatures. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe enthousiastelingen.