Het Groot vaarbewijs: wat is het en welke onderdelen zijn er?

Om als schipper in de binnenvaart aan de slag te kunnen gaan, dien je in het bezit te zijn van een Groot vaarbewijs. Benieuwd naar wat een Groot vaarbewijs precies inhoudt? Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Het Groot vaarbewijs

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende varianten zijn van het Groot vaarbewijs. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Beperkt Groot vaarbewijs A

Met een beperkt Groot vaarbewijs A mag je schepen varen met een lengte tussen de 20 en 40 meter. Dit vaarbewijs is geschikt voor alle binnenwateren inclusief de Waddenzee, de Zuid-Hollandse en Zeeuwse stromen en het IJsselmeer.

Beperkt Groot vaarbewijs B

Net als bij het beperkt Groot vaarbewijs A, mag je met het vaarbewijs B vrachtschepen varen met een lengte tussen de 20 en 40 meter. Het verschil is echter dat dit vaarbewijs enkel geschikt is voor rivieren, kanalen en meren. Voor beide beperkte grote vaarbewijzen is een minimale vaartijd van drie jaar vereist.

Groot vaarbewijs A

Met een Groot vaarbewijs A mag je schepen varen van minstens 40 meter lang. Het Groot vaarbewijs A is geschikt voor alle binnenwateren inclusief de Waddenzee, de Zuid-Hollandse en Zeeuwse stromen en het IJsselmeer. Daarnaast mag je ook passagiersschepen met 12 of meer passagiers besturen.

Groot vaarbewijs B

Het als bij het Groot vaarbewijs A, mag je met het vaarbewijs B schepen varen met een lengte vanaf 40 meter. Het verschil is echter dat dit vaarbewijs enkel geschikt is voor rivieren, kanalen en meren. Ook mag je passagiersschepen met 12 of meer passagiers besturen. Voor beide grote vaarbewijzen is een minimale vaartijd van vier jaar vereist.

Onderdelen Groot vaarbewijs

Voor het behalen van het Groot vaarbewijs zijn er meerdere examenonderdelen die je dient af te nemen, waaronder meerdere theorie-examens.  Daarnaast dien je ook in het bezit te zijn van een een Radarpatent, waarvoor je een theorie- en een praktijkexamen moet doen. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om het Rijnpatent te halen. Alle informatie over het aanvragen van een Groot vaarbewijs en de onderdelen binnen het examen vind je op deze pagina over het Groot vaarbewijs van het cbr.

Aan de slag als schipper met een Groot vaarbewijs

Ben jij van plan om je Groot vaarbewijs te halen? Dan kun je daarna aan de slag als schipper. Neem eens een kijkje bij onze binnenvaart vacatures. Heb jij nog vragen over het Groot vaarbewijs? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Leave a Reply