Werken in de binnenvaart: wij vertellen je er alles over

De Nederlandse binnenvaart is een belangrijke logistieke schakel wanneer het aankomt op het vervoer van vele goederen. Nederland heeft zich, als waterrijk land, in de loop van de jaren ontpopt tot één van de toonaangevende landen wanneer het aankomt op vervoer over water. Vervoer via binnenvaart is goedkoop, efficiënt en grote hoeveelheden goederen kunnen eenvoudig van A naar B worden verscheept om vervolgens verder gedistribueerd te worden door heel Europa. De binnenvaart is daarmee een belangrijke aanbieder van banen in Nederland. Maar wat houdt werken in de binnenvaart nu precies in én wat voor banen zijn er te vinden? Wij vertellen het je in dit artikel.

Banen in de binnenvaart

Iedereen kent de standaard beroepen wel: verpleegkundige, advocaat, administratief medewerker of slager. Maar wist je dat de binnenvaart ook tal van interessante banen voor jou in petto heeft? Zo is er altijd vraag naar goede matrozen, schippers maar ook naar talentvolle binnenvaart technici.

Werk in de binnenvaart

Werken in de binnenvaart is over het algemeen heel dynamisch en veelzijdig. De hele dag ben je in de weer met veel verschillende zaken. Deze bedrijfstak kenmerkt zich dan ook door haar ondernemende en veeleisende karakter. De binnenvaart is geschikt voor echte doorzetters die van aanpakken houden. Men werkt vaak onregelmatig en is relatief lange aaneengesloten stukken van huis. Aan de andere kant krijgt binnenvaart personeel er veel vrijheid voor terug, ziet men wat van de wereld en is het salaris allerminst slecht.

Profiel van werknemers in de binnenvaart

Natuurlijk zijn er wel een aantal eisen die over het algemeen gesteld worden aan personeel in de binnenvaart. Wat talent en aanleg voor bepaalde basisvaardigheden is vaak zeer gewenst, zo is een zekere mate van handigheid haast onmisbaar in deze sector. Daarnaast vraagt de binnenvaart ook om sociale vaardigheden, verantwoordelijkheidsgevoel, inzicht en flexibiliteit. Het kan namelijk altijd voorkomen dat de plannen plotseling wijzigen. Zeker wanneer men dan al een aantal weken met elkaar op een schip zit zal er te allen tijde goed samengewerkt moeten worden.

Innovatie in de binnenvaart

De binnenvaart is daarnaast een sector die zich razendsnel ontwikkelt. De schepen worden steeds moderner en alle technische hulpmiddelen die ontwikkelt worden zorgen voor steeds meer efficiency binnen de scheepvaart. Veel bedrijven die werkzaam zijn in de scheepvaart streven dan ook naar meer duurzame en innovatieve bedrijfsvoering.

Zoals je kunt zien is werken in de binnenvaart extreem veelzijdig en uitdagend. Mocht je aan de hand van dit artikel op zoek zijn een professionele partij die werkgever en werknemer dichter bij elkaar kan brengen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij van Quo Vadis personeelsdiensten helpen je graag!

Leave a Reply