De meest voorkomende binnenvaartschepen op een rij

Een binnenvaartschip is een vaartuig dat goederen over binnenwateren vervoert. Je hebt ze vast wel eens voorbij zien varen in een rivier, kanaal of meer. Er zijn vele soorten binnenvaartschepen die ons land doorkruisen en grenzen overvaren op de binnenwateren. En op al die verschillende schepen werkt binnenvaart personeel in afwisselende en uitdagende functies. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten binnenvaartschepen.

Droge ladingschepen

Zoals de naam al zegt, worden er bij dit soort schepen droge ladingen vervoerd. Je kunt hierbij denken aan granen, ertsen, kolen of veevoeder. Om ervoor te zorgen dat de lading daadwerkelijk droogt blijft, beschikken veel binnenvaartschepen over luiken die het ruim kunnen afsluiten. In de binnenvaartvloot zijn de droge ladingschepen het meest vertegenwoordigd.

Beunschepen

Beunschepen beschikken over een beun als laadruim. Deze laadruimte wordt voornamelijk gebruikt voor het vervoeren van (nat) zand, bagger, grind en stenen. Dit soort binnenvaartschepen zijn uitgerust met een dubbele wand, die ervoor zorgt dat het schip blijft drijven wanneer het zand wordt ingeladen. Het water – dat met de lading ingezogen wordt – kan daarnaast gemakkelijk wegvloeien.

Tankschepen

De soorten binnenvaartschepen waarmee gevaarlijke (vloei)stoffen worden vervoerd, zijn tankschepen. Vanwege het grote risico moeten tankschepen aan strenge regels en eisen voldoen. Gevaarlijke stoffen worden met tankschepen vervoerd omdat dit de veiligste manier van transport is. Onder de tankers wordt onderscheid gemaakt in de volgende soorten schepen:

  • Type N (normaal): De traditionele tankschepen die diesel en benzine vervoeren.
  • Type C (chemie): Vervoeren zware chemie zoals zoutzuur en fenol.
  • Type G (gas): Vervoeren gas.
  • Poedertankers: Vervoeren poedervormige stoffen in bulk.

Duw/sleepboten

Deze binnenvaartschepen worden ingezet bij het duwen en slepen van ladingen. Duwboten worden achter duwbakken geplaatst als aandrijving, het is dus als het ware een drijvende machinekamer. Sleepboten worden gebruikt bij het slepen van o.a. pontons, baggermolens, elevatoren en drijvende kranen.

Passagiersschepen

Een passagiersschip is een soort binnenvaart voertuig die de meeste mensen wel kennen. Zoals de naam al aangeeft, worden er hiermee personen vervoerd. Hierbij kun je denken aan feest- en rondvaartboten maar ook aan veerdiensten.

Roll-on-roll-off schepen

Dit binnenvaartschip heeft zijn naam te danken aan het rollend materiaal dat aan boord genomen kan worden: auto’s, vrachtwagens, bestelbussen, tractoren of legervoertuigen. Een ro-ro schip beschikt over een of meerdere horizontale dekken die (meestal) met een klep af te sluiten zijn.

Werken op een binnenvaartschip

Zoals je hebt gelezen, kan een binnenvaartschip voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Lijkt het jou interessant om op één van de vele soorten binnenvaartschepen te werken? Bekijk dan eens ons aanbod aan binnenvaart vacatures.

Leave a Reply