Schriftelijke cursus Matroos Binnenvaart; wat houdt dit in en is het verplicht?

Als je in de binnenvaart werkt, dan ben je vaak lang en veel onderweg. Het volgen van een opleiding komt er dan meestal niet van. Een schriftelijke cursus kan uitkomst bieden. Het kan ook zijn dat je een omscholingstraject wilt volgen of eindelijk die droom om in de binnenvaart te werken wilt verwezenlijken. Ook dan is een schriftelijke cursus een goed idee. Maar wat houdt zo’n schriftelijke cursus Matroos Binnenvaart precies in en is het eigenlijk verplicht?

Matroos worden

Vroeger kreeg je na 150 vaardagen automatisch de aantekening ‘matroos’ in je dienstboekje. Dit is veranderd. Om matroos te worden heb je nu een mbo-diploma nodig of drie jaar vaartijd als deksman. Je kunt er ook voor kiezen om het Praktijkexamen Matroos af te leggen. Dit praktijkexamen bestaat uit 60 vaardagen, een portfoliobeoordeling en de daadwerkelijke toets. De schriftelijke cursus en het bijbehorende praktijkexamen zijn dus niet verplicht als je matroos wilt worden, maar wel als je het versnelde traject volgt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je eerst een ander beroep had en je nu wilt laten omscholen tot matroos. Met de aantekening matroos op zak kun je vervolgens meteen solliciteren op een van de vele vacatures voor matroos.

Inhoud van de cursus

Met de schriftelijke cursus bereid je je voor op het praktijkexamen. Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen zijn:

  • Besturen en varen onder toezicht;
  • Op commando ankeren;
  • Meren vanaf het dek;
  • Ontmeren vanaf het dek;
  • Reis- (zee)klaar maken;
  • Techniek aan boord.

Omdat het een cursus op afstand is, hoef je niet naar school. Wel is het nodig dat je opdrachten uitvoert aan boord van een binnenvaartschip. Deze opdrachten verwerk je in een online portfolio waar je studiebegeleider ook bij kan. Zo kan je begeleider jou op afstand helpen met de voortgang van je studie. Je zoekt zelf een schip waar je de 60 vaardagen en de opdrachten voor je portfolio kunt uitvoeren. Het is wel belangrijk dat je dit doet bij een erkend leerbedrijf. Als gespecialiseerd uitzendbureau binnenvaart kunnen wij je daarbij helpen. De schriftelijke cursus duurt ongeveer een half jaar en is te volgen via de Maritieme Academie Holland, ROC Nova College, Edumar Vaaropleidingen of de STC Group.

Verloop van het praktijkexamen

Als je portfolio is goedgekeurd en je de 60 vaardagen hebt laten aftekenen, dan kun je het praktijkexamen afleggen. Dit examen duurt ongeveer 4 uur en vindt plaats op een opleidingsschip van minimaal 40 meter lang. Tijdens het examen word je getoetst op de onderdelen die ook aan bod komen tijdens de cursus. Belangrijk is dat je bij alle onderdelen goed let op de veiligheid aan boord. Na afloop hoor je meteen of je geslaagd bent.

Wil je graag meer weten over werken in de binnenvaart of de mogelijkheden voor binnenvaart opleidingen als matroos? Neem gerust contact met ons op. Wij kunnen je alles vertellen over dit prachtige vak en jouw kansen op de arbeidsmarkt.

Leave a Reply