Werken in de binnenvaart, wat brengt dit met zich mee?

Geen beroep is zo afwisselend als werken in de binnenvaart. Of je nu aan de slag gaat als matroos, stuurman of kapitein, geen dag is hetzelfde en geen uitzicht gelijk. Behalve dat dit ontzettend leuk is, brengt het ook behoorlijk wat verantwoordelijkheid en uitdaging met zich mee. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de binnenvaart en alles wat erbij komt kijken.

Verschillende soorten schepen

De Maas, Rijn, Lek, Waal en tal van andere rivieren: Europa telt zo’n 52.000 kilometer aan binnenwateren. In deze binnenwateren kom je schepen tegen in allerlei soorten en maten. Dit zijn schepen die de meest uiteenlopende ladingen vervoeren naar internationale havens. Het soort schip is onder meer afhankelijk van de lading die vervoerd wordt. Zo heb je tankschependroge lading schepenbeunschependuw- en sleepbotenroll-on-roll-off-schepen en passagiersschepen. Hoewel de werkzaamheden aan boord in de basis gelijk zijn, maakt het wel degelijk verschil of je bijvoorbeeld op een vrachtschip met containers werkt, aardolie vervoert met een tankschip of passagiers van a naar b brengt.

Veel verantwoordelijkheid

Samen met je collega’s aan boord ben je verantwoordelijk voor het goed en veilig vervoeren van de lading volgens de geldende voorschriften en regels. En ook bij het laden en lossen mag er niets misgaan. Zeker niet als je met kwetsbare of gevaarlijke ladingen werkt. Dit vraagt om een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je moet goed kunnen samenwerken en op elkaar kunnen vertrouwen. Zo vertrouwt de bemanning erop dat de stuurman het schip probleemloos via nauwe vaargeulen en sluizen naar zijn bestemming weet te navigeren, terwijl de kapitein erop vertrouwt dat het schip in topconditie wordt gehouden door de deksmannen en matrozen. En ook bij calamiteiten weet iedereen precies wat hij of zij moet doen om het schip letterlijk en figuurlijk weer zo snel mogelijk op de juiste koers te krijgen.

Veel collegialiteit

Werken in de binnenvaart brengt tot slot ook veel onderlinge collegialiteit met zich mee. Je werkt immers intensief samen met je collega’s, een goede sfeer is daarbij erg belangrijk. Het werk is soms best zwaar en de dagen lang, maar daar staat tegenover dat er ook veel gelachen wordt en dat je collega’s altijd bereid zijn om je een handje te helpen. Wat jullie bindt is de passie voor het vak. De vrijheid, het avontuur, bezig zijn met je handen, de afwisseling en onderweg genieten van de meest prachtige uitzichten. Daar doen jij en je collega’s het voor.

Wil jij werken in de binnenvaart?

Kan jij na het lezen van dit artikel niet wachten om aan boord te klimmen en je handen uit de mouwen te steken? Misschien hebben wij dan wel de ideale binnenvaartvacature voor jou! Wil je graag eerst nog wat meer informatie over werken in de binnenvaart? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden met plezier al je vragen.

Leave a Reply