Feiten en fabels over de binnenvaart

De binnenvaart is het vervoeren van verschillende soorten lading over de binnenwateren van Europa. In Nederland wordt ongeveer een derde van alle ladingen vervoerd over water. Om ervoor te zorgen dat dit goed en veilig gebeurt, is er natuurlijk wel een professionele bemanning aan boord nodig. Mensen die het schip varen, schoonmaken en onderhouden. En natuurlijk personeel voor het laden en lossen van de lading. Wat dit werk precies inhoudt, weet niet iedereen. Daarom zetten we een aantal feiten en fabels over werken in de binnenvaart voor je op een rij.

Feit: Werken in de binnenvaart is heel afwisselend

Werken in de binnenvaart is allesbehalve saai. Het is juist heel afwisselend! Je horizon verandert steeds en je komt op veel verschillende plekken. Als kapiteinstuurman of matroos moet je van alle markten thuis zijn. Samen met je collega’s ben je namelijk verantwoordelijk voor het schip, de lading en elkaar. Eigenlijk moet je alles kunnen én doen. Van het besturen van het schip, het laden en lossen, het schuren, verven en schoonmaken, tot reparaties uitvoeren in de machinekamer. Ook kunnen er altijd onverwachte omstandigheden zijn, waar je snel op in moet kunnen spelen.

Fabel: Je moet eerst een diploma halen

Ook zonder diploma kun je aan de slag in de binnenvaart. Wel is het belangrijk dat je 16 jaar of ouder bent. Je start dan als deksman. Je begint dan met de basiswerkzaamheden aan boord, zoals helpen bij het aan- en afmeren en het afspuiten, boenen en schoonhouden van het schip. Je wordt begeleid door de schipper. Na drie jaar vaartijd mag je jezelf dan officieel matroos noemen. Je kunt er ook voor kiezen om een mbo-werk- leertraject te volgen. Je gaat dan een dag in de week naar school en de rest leer je in de praktijk. Je werkt dan niet als deksman, maar als lichtmatroos.

Fabel: De binnenvaart is alleen voor mannen

De binnenvaart alleen iets voor mannen? Welnee! Steeds meer vrouwen kiezen voor een baan in de binnenvaart. Er wordt al lang niet meer vreemd opgekeken als een vrouw aan boord stapt, het is vooral de buitenwereld die vaak denkt dat de binnenvaart niets voor vrouwen is. Als je graag praktisch bezig bent, in de buitenlucht wilt werken en van techniek en schepen houdt dan ben je in de binnenvaart prima op je plek. Of je nu man bent of vrouw. Wel moet je stevig in je schoenen staan, dus je hoge hakken kun je beter aan wal laten.

Feit: Je hebt veel vrijheid

Als schipper of stuurman in de binnenvaart werk je zelfstandig en heb je veel verantwoordelijkheid. Natuurlijk moeten er – zoals in ieder beroep – ook minder leuke taken gedaan worden, maar je bepaalt zelf wanneer je wat doet. Ook als matroos werk je vaak in een klein team en voer je je werk naar eigen inzicht uit. Teamgevoel en veel vrijheid staan daarbij voorop. Ook prettig: meestal werk je maar de helft van het jaar. De andere helft ben je vrij. Als je bijvoorbeeld twee weken vaart, dan ben je daarna twee weken thuis. Interesse? Bekijk dan eens de schipper binnenvaart vacatures of de stuurman binnenvaart vacatures.

Lijkt werken in de binnenvaart jou ook wel wat en wil je meer weten over onze vacatures? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder met jouw carrière in de binnenvaart.

Leave a Reply