Scheepvaart & Binnenvaart opleidingen via Quo Vadis

De scheepvaart is een unieke branche waarbij geen dag hetzelfde is, maar ook hier helpt een diploma jou met het zetten van stappen in je carrière. Bij Quo Vadis vinden we het niet alleen belangrijk dat onze klanten gekwalificeerd personeel aangewezen krijgen, maar ook dat jij je verder kunt ontwikkelen gedurende je loopbaan. Daarom helpen wij je graag verder met één van de binnenvaart opleidingen.

Ontwikkel jezelf met één van de binnenvaart opleidingen of cursussen

Binnen de scheepvaart zijn er diverse opleidingen waar je in kunt stromen en waar je jezelf op het juiste niveau mag ontwikkelen. Bij Quo Vadis bieden we scholing voor de volgende functies aan:
● Matroos
● Schipper
● Radar / marifoon
● Rijnpatent
● ADN

Dankzij ons uitgebreide netwerk van scholen en andere opleidingsinstituten weten we je altijd op het juiste niveau in te laten stromen. Het is ook mogelijk om je vanaf deksman te ontwikkelen naar hogere niveaus, enkel behaal je dit niveau in een hoger tempo wanneer je in het bezit bent van een diploma dat aansluit bij je functie. Daarom raden wij aan om een scheepvaart opleiding te volgen op het niveau dat bij je past. Heb jij de ambitie om aan de slag te gaan in de binnenvaart? Aarzel niet en informeer naar de mogelijkheden om een opleiding te starten via Quo Vadis!

BINNENVAART OPLEIDINGEN DIE BIJ JOU PASSEN

Sta jij aan het begin van jouw carrière en heb je nog scholing nodig voor je aan de slag mag dan past de opleiding tot matroos goed bij jou. Wanneer je al wat jaren in het vak zit en je door wilt groeien dan sluit de opleiding van schipper beter bij jou aan. Wij hebben de diverse functies waar wij binnenvaart opleidingen voor aanbieden op een rij gezet.

Deksman

Je begint als deksman wanneer je minimaal 16 jaar oud bent en begint met werken op een schip. Als deksman volg je geen opleiding maar de functie is wel hetzelfde als die van een lichtmatroos. Zonder de opleiding voor matroos ben je na 3 jaar werkervaring een erkend matroos. Met het volgen van deze opleiding zul je sneller in de functie van matroos kunnen stappen, met als gevolg een hoger salaris.

Lichtmatroos

Een lichtmatroos is al bezig met de opleiding en wordt ook wel leermatroos genoemd. Als starter met minimaal een vmbo-diploma kun je je inschrijven voor de mbo-opleiding Matroos. Tijdens de opleiding matroos ga je een aantal weken per jaar naar school en werk je verder in de praktijk. Dit houdt overigens wel in dat er nog niet van je wordt verwacht dat je zelfstandig aan boord kunt werken. Omdat je een opleiding volgt zal hier ook een passend salaris voor worden gegeven. Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar de opleiding binnenvaartschipper.

90 dagen cursus

Een andere interessante mogelijkheid is het volgen van een cursus tot matroos in de binnenvaart. In slechts 90 vaardagen is het mogelijk om in combinatie met de cursus een stempel Matroos in het Dienstboekje te krijgen. De enige toelatingseisen die je nodig hebt is de minimale leeftijd van 19 jaar en dat je in het bezit bent van een Dienstboekje.

Matroos

De werkzaamheden die je als matroos uitvoert zijn hetzelfde als die van een lichtmatroos, enkel zelfstandig uitgevoerd. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor kleine reparaties aan boord. Verdere taken zijn afhankelijk van het binnenvaartschip waarop jij gestationeerd bent. Om als matroos aan het werk te gaan is een diploma niet verplicht. Je kunt zonder diploma aan het werk wanneer je een minimale leeftijd hebt van 19 jaar met minimaal drie jaar werkervaring in de binnenvaart als lid van de dekbemanning. Echter, de snelste manier om matroos te worden is door het volgen van een 90 dagen cursus.

Volmatroos

Wanneer je de functie van volmatroos bekleedt, wordt er vanuit gegaan dat je enkele jaren ervaring hebt in de binnenvaart. Met deze ervaring wordt er verwacht dat je alle werkzaamheden op het schip volledig zelfstandig kunt uitvoeren, daarnaast ben jij inzetbaar om de schipper te assisteren bij zijn/haar werkzaamheden zoals onder andere laden/lossen en het aan- en afmeren van het schip.

Stuurman

Je hebt als stuurman in de binnenvaart een baan met veel verantwoordelijkheden. De veiligheid, belading en het onderhoud van het schip zijn immers jouw verantwoordelijkheid, waarbij je zorgt voor het veilig laden, vervoeren en lossen van de lading. Daarbij ben je de rechterhand van de schipper of kapitein en kun je het roer overnemen wanneer dit nodig is. Hiervoor moet je in het bezit zijn van een dienstboekje met de aantekening Stuurman of ben je Stuurman met Groot Vaarbewijs)

Schipper en kapitein

Als schipper of kapitein vaar je niet alleen, maar geef jij ook leiding aan jouw bemanningsleden. De schepen worden groter en de ondernemingsvormen worden complexer, waardoor kennis en professionaliteit een grote rol spelen. De opleiding voor schipper leidt je niet alleen op tot kapitein, maar ook voor aanverwante wal-functies in de logistieke sector. Voor de opleiding voer je de stage zowel aan boord als aan wal uit.

Samenwerking met diverse opleidingen

Bij Quo Vadis stimuleren we het om je binnen de binnenvaart verder te ontwikkelen door middel van het volgen van een opleiding of cursus. Vanwege het tekort aan personeel in de binnenvaart liggen er veel baankansen voor het grijpen maar daarvoor moet je wel gecertificeerd zijn. Het tekort aan personeel zorgen voor goede salarissen. We werken samen met de meeste scholen en instanties die in de binnenvaart actief zijn.

Interesse in werken in de binnenvaart?

Heeft de scheepvaart jouw interesse gewekt en wil je graag een opleiding binnenvaart volgen om jouw kennis te vergroten? Neem dan gerust contact met ons! Vul het contactformulier dat hieronder staat in en dan nemen wij contact met je op.

WIJ HELPEN U GRAAG