3 redenen om te kiezen voor matroos als beroep!

Terwijl je bezig bent met onderhoudswerkzaamheden aan dek zie je het water en het landschap aan je voorbijtrekken. Samen met je collega’s leef en werk je aan boord, terwijl je van bestemming naar bestemming vaart. Je helpt bij het meren en ontmeren, laadt en lost de lading en zorgt dat het schip in topconditie blijft. Waarom dit het mooiste beroep ter wereld is? Wij geven je drie goede redenen.

1. Matroos is een afwisselend beroep

Als matroos is geen dag hetzelfde. Het is een afwisselend en zo nu en dan avontuurlijk beroep. Je komt op veel verschillende plaatsen in Nederland en Europa (afhankelijk van het schip waar je op werkt). De werkzaamheden zijn bovendien heel divers. Je bent de ogen en oren van de kapitein op het schip, waarbij je de veiligheid aan boord goed in de gaten houdt en waarschuwt bij gevaar. Ook voer je technische werkzaamheden uit, doe je kleine reparaties en help je het schip schoon te houden. Omdat je werkt en leeft aan boord, heb je ook huishoudelijke taken zoals het eten klaar maken. Daar komt bij dat je op verschillende uren werkt. Het schip vaart dag en nacht door, dus je bent soms ook ’s nachts aan het werk.

2. Werken in de binnenvaart biedt veel vrijheid

Het werken in de binnenvaart brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat alle werkzaamheden volgens de geldende regels en procedures worden uitgevoerd. Daarbij moet je op elkaar kunnen vertrouwen zonder dat er steeds op je vingers gekeken wordt. Je werkt dus nauw samen met je collega’s, maar je hebt tegelijkertijd veel vrijheid om je werk naar eigen inzicht uit te voeren. Je schat zelf in wanneer je een taak zelfstandig kunt uitvoeren en wanneer je hulp of begeleiding nodig hebt. Bovendien ben je vaak net zoveel vrij als dat je werkt. Twee weken aan boord wordt bijvoorbeeld afgewisseld met twee weken vrij.

3. Als matroos heb je genoeg doorgroeimogelijkheden

Heb je de ambitie om door te groeien in de binnenvaart? Ook dat is heel goed mogelijk! Zo kun je starten als deksman of lichtmatroos om met voldoende ervaring vervolgens door te stromen naar de functie van matroos en uiteindelijk volmatroos. Ben je eenmaal volmatroos dan kun je met je groot vaarbewijs stuurman worden. Als stuurman mag je onder andere het schip besturen onder verantwoordelijkheid van de schipper of kapitein. Lijkt die kapiteinsstoel je wel wat en ben je niet bang voor administratieve en organisatorische taken? Zorg er dan voor dat je de juiste certificaten behaalt – denk aan het marifooncertificaat, radarpatent, Rijnpatent en ADN-Basis – en misschien ben jij over een aantal jaar wel de baas op je eigen schip.

Kortom, een baan als matroos is allesbehalve saai. Je werkt veel in de buitenlucht, op en rondom het water en je uitzicht verandert continu. Je hebt daarnaast veel verantwoordelijkheid en vrijheid. En ook de loopbaanperspectieven zijn uitstekend. Genoeg redenen dus om te kiezen voor een carrière in de binnenvaart! Meer weten over werken als matroos in de binnenvaart of ben je op zoek naar vacatures matroos? Neem gerust contact met ons op. Bij Quo Vadis zijn we je graag van dienst!

Leave a Reply