De 5 belangrijkste vaardigheden van een stuurman

Stuurman in de binnenvaart is een verantwoordelijke baan. Je bent de rechterhand van de schipper of kapitein en je kunt indien nodig het roer overnemen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de veiligheid, belading en het onderhoud. Zo zorg je voor het veilig laden, vervoeren en lossen van de lading en alle daarbij horende nautische handelingen. Ook het aan- en afmeren leid jij in goede banen. Om deze rol goed te kunnen vervullen ben je natuurlijk in het bezit van een dienstboekje met de aantekening Stuurman of heb je een Groot Vaarbewijs. Minstens zo belangrijk zijn je vaardigheden om dit beroep goed uit te kunnen oefenen. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

1. Leiderschap tonen

Je werkzaamheden als stuurman bestaan vooral uit het coördineren van de activiteiten van de bemanning aan boord van het schip. Daar hoort ook bij dat dat je zorgt voor de naleving van opgestelde procedures en voorschriften. De veiligheidgezondheid en het welzijn van de bemanning en eventueel bezoekers op het schip valt immers onder jouw verantwoordelijkheid. Leiderschapsvaardigheden zijn daarbij erg belangrijk. Dat betekent dat je niet alleen makkelijk anderen aanstuurt, maar ook het overzicht bewaart en precies weet wat er op dat moment nodig is om het werk gedaan te krijgen.

2. Oplossingsgericht zijn

Werken in de binnenvaart kan soms erg onvoorspelbaar zijn. Er kan er van alles gebeuren waardoor zaken anders lopen dan gepland. Denk aan een storing, weersveranderingen of calamiteiten. Daar moet je als stuurman snel en adequaat op kunnen reageren. Dat betekent improviseren en oplossingsgericht te werk gaan. Je denkt razendsnel en bent in staat om voor iedere situatie een creatieve oplossing te bedenken.

3. Technisch inzicht hebben

Het spreekt eigenlijk voor zich dat je als stuurman een goed technisch inzicht nodig hebt. Je bent immers de hele dag in de weer met technische installaties en apparatuur. Afhankelijk van je werkplek, ben je in sommige gevallen ook verantwoordelijk voor het controleren en laten functioneren van de motoren, generatoren en ander systemen.

4. Goede communicatieve vaardigheden hebben

Samenwerken, leidinggeven, overleggen, coördineren van werkzaamheden; als stuurman ben je constant aan het communiceren. Dan is het prettig als je op heldere en effectieve wijze een boodschap kunt overbrengen en anderen goed begrijpt. Ook ben je regelmatig bezig met documentatie en administratie, dus ook goede schriftelijke vaardigheden komen je goed van pas.

5. Goed kunnen samenwerken

Een goede samenwerking staat onderaan in onze lijst, maar het is misschien wel de belangrijkste vaardigheid voor een goede stuurman. Je werkt en leeft aan boord nauw samen met je collega’s onder verschillende (weers)omstandigheden. In het team is iedereen verantwoordelijk voor elkaar én voor het werk, dus een goede teamspirit is in de binnenvaart extra belangrijk.

Heb jij de juiste vaardigheden én de kennis en ervaring om als stuurman aan de slag te gaan? Neem dan eens contact met ons op om te horen wat wij voor jou kunnen betekenen. Quo Vadis Personeelsdiensten heeft stuurmanvacatures bij vele opdrachtgevers in de binnenvaart. Denk aan grote rederijen maar evengoed aan (kleine) particuliere scheepseigenaren. We hebben afwisselend tijdelijk werk in onder meer de tankvaart, containervaart, droge lading, bunkering, beunvaart en duwvaart.

Leave a Reply