Hoe is de werkgelegenheid in de binnenvaart in 2018?

Nu de economie weer aantrekt, merken we dat ook op de arbeidsmarkt. En zeker in de maritieme sector. Er worden weer meer goederen vervoerd over de Nederlandse wateren en de vraag naar goed gekwalificeerd binnenvaart personeel neemt toe. Niet alleen schippers en stuurlieden zijn nodig, ook voor matrozen is er volop werk in de binnenvaart.

Veel vraag naar binnenvaart personeel

Dagelijks komen er vele binnenvaart vacatures bij. De vraag is zelfs zo hoog dat er personeel uit het buitenland gehaald moet worden. Vooral uit landen waar veel binnenvaart is, zoals Tsjechië, Polen en Roemenië komt momenteel veel gecertificeerd personeel. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor zij-instromers; mensen met een ander beroep die in korte tijd omgeschoold worden voor een baan in de binnenvaart. Hoewel er in heel Nederland veel vraag is naar goed opgeleid binnenvaart personeel, verschilt de vraag wel per regio. Voor de regio Utrecht geldt bijvoorbeeld dat het beroep van binnenvaartschipper vrij onbekend is. Dat komt onder andere doordat er hier geen opleiding zit. Daarvoor moet je naar RotterdamHarlingenIJmuidenVlissingen of Urk.

Meer aanmeldingen voor de opleidingen

Gelukkig merken de opleidingen wel een stijging van het aantal nieuwe leerlingen dat zich aanmeldt om het vak te leren. Dat komt mede door het goede vooruitzicht op een baan. Of je nu kiest voor een opleiding als matroosschipper of kapitein/manager; je hebt de werkgevers voor het uitkiezen. Studenten brengen een groot deel van de opleiding aan boord door. Dat geldt voor zowel de Bol- (beroeps opleidende leerweg) als voor de bbl- (beroeps begeleidende leerweg) opleiding. Bij die laatste variant gaat een student 1 dag in de week naar school en leert hij of zij de rest in de praktijk. Maar ook studenten van de bol-opleiding die 5 dagen in de week naar school gaan, doen veel praktijkervaring op tijdens stages en op opleidingsschepen. Voor werkgevers is het daarom een goed idee om te investeren in stage- en opleidingsplaatsen. De kans is dan namelijk groot dat de student na de opleiding aan boord blijft.

Een prachtig beroep

De binnenvaart is letterlijk en figuurlijk een sector die volop in beweging is. Er wordt veel geïnvesteerd in duurzaamheid en de schepen zijn vaak uitgerust met de modernste technologieën. Geen dag is hetzelfde. Niet alleen het uitzicht verandert continu, ook het werk zelf is zeer afwisselend. Werken op en rondom het water, bezig zijn met techniek en veel verantwoordelijkheid; een baan in de binnenvaart is allesbehalve saai! En de loopbaanperspectieven zijn uitstekend. Genoeg redenen dus om te kiezen voor een carrière in de binnenvaart.

Meer weten over werken in de binnenvaart of ben je op zoek naar slagvaardig Nederlandstalig binnenvaartpersoneel? Neem gerust contact met ons op. Bij Quo Vadis zijn we je graag van dienst!

Leave a Reply