Binnenvaartschipper worden? Deze opleiding heb je nodig

De werkzaamheden van een binnenvaartschipper zijn ontzettend afwisselend en uitdagend. Geen dag is hetzelfde en je komt op veel verschillende plaatsen. Wil jij binnenvaartschipper worden? Dan helpt onderstaande informatie je ter voorbereiding van het vinden van de juiste opleiding.

Binnenvaart vs zeevaart

Wist je dat ongeveer 90% van de wereldhandel via scheepvaart verloopt? De scheepvaart is te onderscheiden in zeevaart en binnenvaart. Zeevaart spreekt in principe voor zichzelf, het gaat hier om het vervoeren van personen en goederen waarbij er wordt gevaren buiten de kustlijnen van een land. Bij binnenvaart wordt er gebruik gemaakt van binnenwateren zoals rivieren en kanalen.

Wat doet een schipper binnenvaart?

Als schipper geef je leiding aan de bemanning en ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op je schip. Je zorgt voor de navigatie en de veiligheid van de opvarenden en je houdt je bezig met het onderhoud van je schip. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitvoeren van reparaties en het controleren van de motor tijdens de vaart. Verder ben je bezig met het laden en lossen van goederen en regel je administratieve zaken. Oh en niet te vergeten: je bestuurt natuurlijk het schip.

Als schipper voer je in principe dezelfde taken uit als de kapitein, maar de kapitein is uiteindelijk de eindverantwoordelijke. Wel kun je met een opleiding tot binnenvaartschipper doorstromen naar de opleiding tot kapitein.

Als schipper woon en werk je voor langere tijden op het schip. Het is dan ook belangrijk dat je hier geen problemen mee hebt. Daarnaast moet je als binnenvaartschipper in het bezit zijn van een groot vaarbewijs en/of een Rijnpatent.

Ben jij al overtuigd om te gaan werken in de binnenvaart? Bekijk dan direct onze actuele binnenvaart vacatures.

Welke opleiding heb je als binnenvaartschipper nodig?

Om een binnenvaartschipper te worden volg je de opleiding ‘Schipper binnenvaart’. Dit is een mbo-niveau 3 studie van drie jaar, die op verschillende plekken in het land te volgen is. De toelatingseisen voor binnenvaartschipper zijn bij iedere opleiding hetzelfde, je dient in het bezit te zijn van het volgende:

  • Een vmbo-diploma OF een overgangsbewijs naar havo/ vwo 4 OF een mbo-niveau 2 diploma.
  • Een medische keuring binnenvaart.

Skills die je als binnenvaartschipper nodig hebt:

  • Verantwoordelijkheidsgevoel
  • Communicatieve en sociale vaardigheden
  • Gevoel voor techniek
  • Kennis van de Engelse taal

Werken en doorleren

Met de opleiding Schipper binnenvaart kun je werken op een binnenvaartschip. Daarnaast is het ook mogelijk om door te stromen naar de opleiding tot Kapitein (niveau 4).

Binnenvaartschipper opleiding via Quo Vadis

Wij vinden het belangrijk dat jij jezelf kan ontwikkelen tijdens je loopbaan en dat je op de juiste plek terecht komt. Door middel van ons uitgebreide netwerk van scholen zorgen wij voor de ideale match tussen student en opleider.

Wil jij aan de slag gaan als binnenvaartschipper? Twijfel dan niet om te informeren naar de opleidingsmogelijkheden.

Leave a Reply