CAO binnenvaart loontabel 2020
Ieder halfjaar wordt de loontabel voor de binnenvaart geïndexeerd waarbij rekening gehouden wordt met de inflatie. Zo blijft de koopkracht van personeel gelijk. Dit gebeurt op 1 januari en 1 juli. De meest recente loontabel cao Binnenvaart is dan ook van 1 januari 2020. Wanneer je op zoek bent naar informatie over bijvoorbeeld ‘wat verdient een matroos?’ of ‘wat is het minimumloon van een deksman?’ dan kun je dit terugvinden in deze loontabel. Lees hier waar je op moet letten en hoe je deze loontabellen het beste kunt interpreteren.
Model arbeidsvoorwaarden voor de binnenvaart
Het werk aan boord van een binnenvaartschip is met geen ander beroep te vergelijken. Daarom is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt over de verschillende arbeidsvoorwaarden zoals beloning, werktijden, vakantiedagen en pensioen. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Model Arbeidsvoorwaarden voor de Binnenvaart. Dit model is opgesteld door de sociale partners in de binnenvaart. Hierin zijn zowel de werkgevers als de werknemers vertegenwoordigd. Je kunt het Model Arbeidsvoorwaarden voor de Binnenvaart zien als een afgeleide van de voormalige bedrijfstak-cao uit 2013, bedoeld om het arbeidsrechtelijk raamwerk in stand te houden zolang er nog geen definitieve cao is. De loontabel vormt hierbij een belangrijk onderdeel.
Salaris binnenvaart: welke factoren hebben invloed?
Welk salaris je verdient als deksman, matroos, stuurman, schipper, machinist of kapitein is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:
- leeftijd;
- functie;
- aantal functiejaren (als je jonger bent dan 21 jaar);
- soort schip waarop je vaart;
- de toeslagen die je ontvangt.
Binnenvaartpersoneel dat jonger is dan 21 jaar ontvangt het jeugdloon. Vanaf het moment dat je 21 bent, val je onder het volwassenloon. Daarbij wordt onder meer gekeken naar je ervaring en de boot waarop je werkt. Het onderscheid wordt gemaakt tussen motortankschepen, sleep- en duwboten en motorvrachtschepen, waarbij ook de lengte van het schip, het laadvermogen en het motorvermogen een rol spelen.
Op hoeveel procent toeslag mag je rekenen?
Bovenop je basissalaris ontvang je als werknemer in de binnenvaart in veel gevallen ook een onregelmatigheidstoeslag (OT) en eventueel een toeslag voor zaterdagen en zondagen (TZZ). Werken in de binnenvaart is immers geen negen tot vijf baan. Je maakt vaak lange dagen en werkt op onregelmatige tijden. Als in jouw contract staat dat je werktijden aan boord vallen tussen 05.00 uur ’s ochtends en 23.00 uur ’s avonds dan heb je recht op een onregelmatigheidstoeslag van 16 procent bovenop je loon. Draai je 24-uurs diensten waarbij je dag en nacht beschikbaar bent? Dan heb je recht op een onregelmatigheidstoeslag van 24 procent.
Meer weten over loon in de binnenvaart?
Wil je meer weten over de cao in de binnenvaart of de geldende arbeidsvoorwaarden? Neem dan gerust contact met ons op. Bij Quo Vadis Personeelsdiensten beantwoorden we graag al je vragen over werken in de binnenvaart.