Alles wat je moet weten over medische keuringen voor binnenvaartpersoneel

Vanaf de internationale havens worden goederen verder het land in vervoerd via wateren en rivieren. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan middels een binnenvaartschip, welke alleen over binnenwateren zoals rivieren en kanalen mag varen. Een binnenvaartschip heeft een gezagvoerder, ook wel kapitein of schipper genoemd. Die persoon is verantwoordelijk voor een veilige vaart met het schip. Zo’n veilige vaart is afhankelijk van verschillende factoren, waarbij een medische keuring van binnenvaartpersoneel een belangrijk punt is. Wat moet je eigenlijk weten van deze medische keuring? Wij leggen het je uit.

Waarom medische keuren?

De medische keuring voor de binnenvaart is verplicht. Dit omdat iedereen die werkzaamheden verricht op een schip hiervoor zowel fysiek als mentaal gezond moet zijn in verband met veiligheidsredenen. Het is daarom standaard verplicht om medisch gekeurd te worden alvorens je überhaupt een vaarbewijs voor de binnenvaart kunt krijgen. Maar waarom moet iedereen die werkzaam is op een schip medisch gekeurd worden? Door middel van deze check kunnen gezondheidsrisico’s en wellicht lichamelijke afwijkingen ontdekt worden. Mochten deze van invloed zijn op de veiligheid aan boord, dan kunnen er maatregelen worden getroffen. Zo wordt de veiligheid van iedereen aan boord altijd gewaarborgd.

Wat wordt er getest?

Bij een medische keuring voor de binnenvaart wordt getest op verschillende zaken. Allereerst vindt er een vraaggesprek plaats waarvoor je voorafgaand een vragenlijst invult. Hier wordt onder andere gevraagd naar je huidige klachten, aandoeningen en ongevallen die je voorheen hebt gehad.  Vervolgens wordt er een algemeen lichamelijk onderzoek verricht. Daarnaast wordt de bloeddruk gemeten, urine onderzocht, lengte en gewicht waargenomen en ogen en oren worden gecontroleerd. Soms wordt ook gevraagd naar de vaccinatie-status, iets dat je kunt terugvinden in je gele vaccinatiepaspoort. Wanneer je voldoet aan alle eisen ontvang je direct een Geneeskundige Verklaring Binnenvaart. Uiteraard moet je na je eerste goedkeuring frequent herkeurd worden. Voor een grootvaarbewijs voor 50 tot 65 jaar, vindt dit om de vijf jaar plaats. Vanaf 65 jaar vindt het jaarlijks plaats. Deze herkeuring is belangrijk omdat de gezondheid altijd kan veranderen.

Waar moet je meenemen?

Dus heb je interesse om op het schip te werken, dan is het noodzakelijk om een medische keuring te doen. Maar wat moet je meenemen naar deze keuring ter voorbereiding? Allereerst is het belangrijk om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen, anders mag je überhaupt niet aan de test beginnen. Daarnaast is het nodig je (eventuele) medicijnpaspoortvaccinatiepaspoortlenzen/bril en je oude geneeskundige verklaring mee te nemen.

Heb je nog vragen over de medische keuring voor binnenvaartpersoneel of wil je werken in de binnenvaart? Neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden graag al je vragen over deze kwesties.

Leave a Reply