Aflosser in de binnenvaart: hoe vind je die?

In de binnenvaart worden altijd mensen gezocht voor werkzaamheden op de korte termijn. Denk hierbij aan opdrachten ter vervanging of aanvulling van de vaste bemanning. Dit soort opdrachten worden vervuld door aflossers in de binnenvaart, maar hoe vind je nou een geschikte aflosser? En over welke competenties moet een aflosser beschikken?

Aflosser in de binnenvaart

Veel aflossers werken op ZZP-basis, zodat ze eenvoudig tijdelijk ingehuurd kunnen worden door schepen. In de meeste gevallen gaat het om het vinden van een geschikte afloskapitein, maar soms zijn er in de binnenvaart ook aflos stuurmannen of matrozen nodig. Als uitzendbureau voor de binnenvaart, helpen wij je graag bij het vinden van een geschikte aflosser.

Afloskapitein

Een kapitein is de gezagvoerder aan boord van een binnenvaartschip, die verantwoordelijk is voor een veilige vaart. Soms komt het voor dat de (vaste) kapitein van het schip moet worden vervangen. In dit geval wordt er een tijdelijke kapitein of schipper ingehuurd: de afloskapitein of aflos schipper. Iemand die optreedt als afloskapitein, werkt vaak op verschillende schepen en wordt bij verschillende rederijen ingezet om de vaste schipper te vervangen.

Een goede afloskapitein moet zowel over leidinggevende capaciteiten als communicatieve vaardigheden beschikken. Onder de werkzaamheden van een aflosschipper verstaan we: het besturen van het schip, leidinggeven aan de bemanning en het coördineren van onderhoudswerkzaamheden. Dit gebeurt allemaal in overleg met de opdrachtgever.

Aflosstuurman

Het is ook mogelijk om een stuurman als aflosser in te huren voor de binnenvaart. Een stuurman is de rechterhand van de kapitein en ondersteunt deze bij alle voorkomende werkzaamheden. Denk hierbij aan het leidinggeven aan de matrozen en het coördineren van het onderhoud. Vereisten voor een aflos stuurman zijn een groot oplossend vermogen en technisch inzicht.

Aflosmatroos

Tot slot is het mogelijk om een aflos matroos in te huren voor de binnenvaart. Een matroos houdt zich bezig met allerlei verschillende werkzaamheden aan dek, zoals het uitvoeren van onderhoud en het laden en lossen van de goederen. De belangrijkste competentie als matroos is dat deze allround inzetbaar moet zijn. Een matroos moet over zowel technische kennis als communicatieve vaardigheden beschikken.

Een geschikte aflosser in de binnenvaart

Ben jij op zoek naar een geschikte, vakbekwame aflosser voor op jouw schip? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag! Quo Vadis Personeel biedt een omvangrijke pool van Nederlandstalig vakbekwaam binnenvaart personeel, dat inzetbaar is op uitzend- en/of payroll-basis door heel het land. Wij zetten graag voor jou sterke binnenvaart vacatures uit, om zo de beste aflosser te vinden voor jouw team.

Leave a Reply