Werken in de maritieme sector: werkethiek is onveranderd sterk
De liefde vormt een populaire inspiratiebron voor het schrijven van muziek, maar er zijn ook flink wat Nederlandse nummers die direct of indirect gaan over het water. Een van de bekendste is misschien wel ‘ ’t Kleine café aan de haven’, van Vader Abraham, die ook onder meer ‘Als mijn schip voorbij komt’ en ‘Ook matrozen kennen heimwee’ tot zijn repertoire rekent. De Havenzangers met ‘Als de kolk van Arnemuiden’, Johnny Hoes met ‘Op een zeemansgraf’, Johnny & Rijk met ‘Als ik op zee was’, Joke Bruijs met ‘En altijd komen er schepen’, Benny Neyman met ‘De zeelui komen aan wal’, Willy Alberti en Johnny Jordaan met ‘Zeemanslied’: de lijst is eindeloos. Het geeft in ieder geval aan dat water en Nederland onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Die cultuur gaat ver terug. Het water vormde een bedreiging voor onze veiligheid, maar is tegelijkertijd de drijvende kracht achter perioden van economische bloei. Een flink deel van de Nederlandse geschiedenis speelde zich op of aan het water af. Via meren, rivieren, zeeën en oceanen kwamen Nederlanders in iedere uithoek van de wereld. De werkethiek van de maritieme sector is in al die jaren onveranderd sterk gebleven. Wij vertellen je er meer over!
De werkethiek van de maritieme sector in Nederland: mouwen opstropen
Onze molens, gemalen, polders en dijken zijn wereldberoemd. Ongeveer een derde van ons land ligt onder de zeespiegel. Als Nederland zich niet beschermt tegen het water, zou de helft van ons kikkerlandje onder water staan. Er is hard gewerkt om Nederland te wapenen tegen de gevaren van het water, met de Deltawerken als huzarenstukje. In het verlengde daarvan is de werkethiek in de maritieme sector anno 2020 er nog steeds een van ‘mouwen opstropen en gaan’. Het mooie is ook dat het werkveld zo divers is, met voor ieder wat wils. Vanwege de letterlijke afstand tot het werkveld is dit helaas bij lang nog niet iedereen bekend. Daarom ontstaan er tussen verschillende instanties steeds meer slimme samenwerkingen om jongens en meiden en mannen en vrouwen te enthousiasmeren voor een baan in de maritieme sector. Degenen die al in de maritieme sector werken, kunnen zich vaak niets anders meer voorstellen. Velen maken van hun werk hun hobby. Hoe mooi is dat?
Als uitzendbureau voor de binnenvaart stimuleren wij ontplooiing
Quo Vadis biedt als hét gespecialiseerde uitzendbureau voor de binnenvaart haar opdrachtgevers een omvangrijke pool van vakbekwaam personeel, inzetbaar op uitzend- en/of payroll-basis in het hele land. Van deksmannen en matrozen tot stuurmannen en schippers. Daarbij moedigen wij verdere ontplooiing van mensen aan, bijvoorbeeld door middel van informatieverstrekking over het volgen van een opleiding of cursus. Er zijn intensieve contacten met verschillende scholen en instanties gerelateerd aan de binnenvaart. We blijven ook altijd op zoek naar meer leerbedrijven en praktijkopleiders die nieuwkomers in de binnenvaart willen begeleiden tijdens hun opleiding tot matroos of schipper. Geïnteresseerden kunnen zich ook voor een BBL of BOL-opleiding aanmelden.
Wellicht kunnen wij iets voor elkaar betekenen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een oriënterend gesprek.