Werken als kapitein in de binnenvaart: salaris, voordelen en vacatures

Je werkdag starten in een varend kantoor dat je steeds weer naar andere binnenwateren brengt. Een baan met veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Klinkt dat als muziek in je oren? Misschien is een baan als kapitein in de binnenvaart dan wel iets voor jou! In dit artikel delen we de ins & outs voor de functie kapitein in de binnenvaart.

Werken als kapitein in de binnenvaart: wat kun je verwachten?

Geen dag is hetzelfde wanneer je werkt als kapitein in de binnenvaart. Je werkt samen met verschillende partijen en bent steeds op een andere locatie. Als eindverantwoordelijke aan boord van een schip zorg jij ervoor dat zowel goederen als bemanning veilig op de eindbestemming aankomen. Dat betekent dat je de bemanning aanstuurt, het schip navigeert en onderweg contact onderhoudt met verschillende instanties. Daarnaast zorg je voor onderhoud van het schip en de afhandeling van administratieve zaken. Kortom, een afwisselende baan met veel verantwoordelijkheid!

Voordelen van een baan in de binnenvaart

Een baan in de binnenvaartbranche biedt veel voordelen. Het is afwisselend werk, waarbij je goed door kunt groeien. Het is absoluut geen 9 tot 5 baan en er zijn verschillende constructies mogelijk. Zo kan het zijn dat je elk weekend vrij hebt zodat je vaak naar huis kunt, maar is het ook mogelijk dat je 14 dagen achter elkaar vaart. Daar staat dan tegenover dat je de volgende 14 dagen vrij hebt. Dit is afhankelijk van wat je met je werkgever afspreekt. Het werk op een binnenvaartschip is echt teamwerk. Je woont en werkt met het team samen op het schip. Dat maakt het een gezellige baan voor echte doeners. Bovendien zie je de mooiste landschappen, dorpen en steden aan je voorbij trekken terwijl je op het schip werkt. Ook krijg je uiteraard een goed salaris.

Salaris van een kapitein in de binnenvaart

Je kunt ervoor kiezen om in loondienst te werken bij een rederij, of om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Als kapitein in de binnenvaart is je salaris afhankelijk van verschillende factoren, zoals de huidige stand van de economie en de grootte van de rederij waarvoor je werkt.

Hoe word je kapitein in de binnenvaart?

Vind jij een baan in de binnenvaart ook aantrekkelijk klinken? In de binnenvaartbranche zijn diverse vacatures beschikbaar op verschillende opleidingsniveaus. Om te beginnen als kapitein in de binnenvaart heb je minimaal een gerichte MBO-opleiding nodig. Maar ook als zij-instromer is het mogelijk om een carrièreswitch te maken. Bij Quo Vadis Personeelsdiensten kun je diverse opleidingen en cursussen in de binnenvaartbranche volgen. Als nieuwkomer begin je met een opleiding tot matroos en als ervaren matroos kun je beginnen aan de opleiding tot kapitein. De opleiding tot kapitein in de binnenvaart is een veelzijdige opleiding met zowel theorie- als praktijklessen op MBO 4 niveau.

Vacatures in de binnenvaart

Op dit moment zijn er verschillende binnenvaart vacatures beschikbaar. Zo kun je tijdelijk als kapitein in de binnenvaart aan de slag bij een grote rederij of bij kleinere, particuliere organisaties in de scheepvaart. Je werkt in dienst van Quo Vadis Personeelsdiensten en kunt zodoende rekenen op onze begeleiding. Zo gaan we met jou in gesprek over je ambities en persoonlijke wensen. Heb je je droombaan er nog niet bij zien staan, schrijf je dan toch bij ons in. Zo kunnen we contact met je opnemen zodra er een vacature beschikbaar is die beter bij je past.

Ben jij klaar voor de volgende stap in je carrière als kapitein in de binnenvaart? Neem vandaag nog contact met ons op voor een oriënterend gesprek over de mogelijkheden.

Leave a Reply