Werk zoeken in de binnenvaart: zo doe je dat!

De binnenvaart is één van de weinige beroepen waar je horizon ieder moment verandert. Binnenvaartschepen varen door rivieren en kanalen om hun lading te laden en te lossen in de havens. Zoek jij werk in de binnenvaart? Wij helpen je graag verder. 

Over welke eigenschappen moet je beschikken?

Werken in de binnenvaart is allesbehalve een ‘normale’ baan, het is een lifestyle. Binnenvaartschepen varen vaak dag en nacht door, waardoor je aan het eind van je werkdag niet naar huis kan keren. Je woont en werkt op het schip voor een langere periode, die wordt afgewisseld met een langere periode van vrije tijd.

Als je werk zoekt in de binnenvaart moet je weten van aanpakken en tegen een stootje kunnen. Je krijgt met alle jaargetijden en weersomstandigheden te maken. Het werk is veelzijdig want naast het sturen en varen zijn er ook veel andere werkzaamheden zoals laden en lossen, het onderhouden van het schip en het uitvoeren van kleine reparaties. Een aantal belangrijke eigenschappen die je moet bezitten zijn flexibiliteit, verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen.

Welke papieren heb je nodig?

1.   Een diploma

Je kunt bij de meeste binnenvaartondernemingen aan de slag als je in het bezit bent van een van de onderstaande diploma’s.  

  • Matroos binnenvaart, niveau 2
  • Schipper binnenvaart, niveau 3
  • Kapitein binnenvaart, niveau 4

2.   Medische keuring

Voorafgaand aan je opleiding wordt er ook een medische keuring gedaan. Deze is verplicht omdat de veiligheid van alle bemanningsleden op een schip gewaarborgd moet worden.

3.   Vaarbewijs

Je moet in het bezit zijn van een groot vaarbewijs, hiervoor leg je zowel verschillende theorie als praktijk examens af. Daarnaast moet je een bepaalde vaartijd opbouwen. Ben jij in het bezit van een diploma, een positieve medische keuring en een vaarbewijs? Top, dan kun je aan de slag in de binnenvaart!

Solliciteren

Tijd om op zoek te gaan naar een baan in de binnenvaart. Bekijk eens het overzicht van binnenvaart vacatures. Staat er niks geschikts tussen? Google dan eens ‘vacature binnenvaart’ of ‘werk zoeken binnenvaart’, er zullen gegarandeerd tientallen resultaten omhoogkomen.

Kies een vacature die je aanspreekt en schrijf vervolgens een sollicitatiebrief. Het doel van een sollicitatiebrief is om de werkgever enthousiast te maken om je uit te nodigen voor een gesprek.

Bouw je brief als volgt op:

–        Vertel waar je de vacature gevonden hebt (bijvoorbeeld op de vacaturebank).

–        Motiveer waarom jij op de vacature reageert.

–        Maak duidelijk waarom jij geschikt bent voor de baan.

–        De afsluiting. Meld iets als: ik kom mijn brief graag in een persoonlijk gesprek toelichten.

–        Voeg je CV toe in de bijlage. (In je CV zet je je persoonlijke gegevens, werkervaring, diploma’s en skills op een rij).

Hulp nodig?

Wil jij graag hulp bij het vinden van jouw ideale baan? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek waarbij we jouw ambities en persoonlijke wensen bespreken. Vervolgens gaan wij samen op zoek naar een vacature die bij je past.

Leave a Reply