Waar moeten maritieme vacatures aan voldoen?

Er staan in de binnenvaart veel vacatures open. Goede matrozen, stuurmannen en schippers kunnen zo aan de slag. Het invullen van al deze openstaande vacatures start bij een goede vacaturetekst. Het is immers hét middel om de aandacht te trekken van jouw ideale kandidaat. Wanneer je bedenkt dat veel vacatures bovendien als onduidelijk worden ervaren door sollicitanten, dan begrijp je dat hier nog wel wat winst valt te behalen. In dit artikel laten we daarom zien waar een maritieme vacature aan moet voldoen.

Omschrijf het schip en de werkomgeving

Werken op een duw- en sleepboot, passagiers vervoeren met een veerboot of heel Europa doorvaren met een containerschip; voor binnenvaartpersoneel maakt het een behoorlijk verschil op wat voor schip je aan de slag gaat. Sterker nog, de meeste kandidaten hebben een duidelijke voorkeur voor een bepaald type schip en bijbehorende werkomgeving. Zorg er dus voor dat het in de vacature meteen duidelijk is waar men komt te werken. Denk daarbij aan de grootte van het schip, de lading die vervoerd wordt en het aantal bemanningsleden.

Belangrijkste functievereisten maritieme vacatures

Een van de eerste dingen waar werkzoekenden vaak naar kijken, zijn de functievereisten. Dat geldt ook voor werkzoekenden in de binnenvaart. Voor hen is het belangrijk om te weten over welke diploma’s en aanvullende cursussen en certificaten je moet beschikken om in aanmerking te komen voor de vacature. Zoals een aantekening matroos of stuurman in het dienstenboekje, een groot vaarbewijs, radarpatent, ADN-diploma, marifooncertificaat of een Rijnpatent voor een schipper. Daarnaast weten de meeste werkzoekenden in deze branche wel dat je goed moet kunnen samenwerken en dat de werktijden vaak onregelmatig zijn. Maar ook vereisten als communicatieve vaardigheden en technisch inzicht zijn goed om extra te benadrukken in de vacature.

Opleidings- en doorgroeimogelijkheden

De binnenvaart is een sector met volop doorgroeimogelijkheden. Zo kan je als lichtmatroos doorgroeien naar de functie van matroos, volmatroos, stuurman en uiteindelijk misschien zelfs wel naar de functie van schipper of kapitein. Soms zelfs op één schip. Maar je kan er ook voor kiezen om je in de breedte te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een nieuwe uitdaging te zoeken op een ander type schip of een andere vaarroute. Veel werkzoekenden kennen deze mogelijkheden niet. Benoem in scheepvaart vacatures daarom altijd wat de opleidings- en doorgroeimogelijkheden zijn.

Hoe zit het met de arbeidsvoorwaarden?

Werken in de binnenvaart is iets waar je bewust voor kiest. Vanwege het avontuur, de afwisseling en de vrijheid. Of omdat je graag praktisch bezig bent in de buitenlucht. Daar staat tegenover dat het vaak hard werken is. Vaak ook ’s avonds en in het weekend. Daar mag dus best iets tegenover staan. Hoewel het niet verplicht is, houden veel binnenvaartbedrijven de cao-richtlijnen voor de binnenvaart aan. Hierin staan collectieve afspraken over loon, werktijden, vakantiedagen, pensioenregelingen en regelingen bij ziekte. Een bedrijf kan hier echter van afwijken met een eigen cao of individuele afspraken met de werknemer. Heb je als bedrijf jouw toekomstige werknemers iets extra’s te bieden op dit gebied? Onderscheid je dan ten opzichte van andere werkgevers in de binnenvaart en vermeld dit in de vacature!

Ben je op zoek naar goed gekwalificeerd maritiem personeel en wil je meer weten over het opstellen van een goede vacature en het werven van de juiste mensen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn je graag van dienst!

Leave a Reply