4 belangrijke vaardigheden en eigenschappen van een matroos

Je hebt de knoop doorgehakt: je wordt matroos. Lekker praktisch bezig zijn, op en rondom het water. Werken op het dek, aan het roer, in de machinekamer of in de laadruimte. Terwijl ondertussen het landschap aan je voorbijtrekt en je heel wat ziet van de Nederlandse of Europese binnenwateren. Het lijkt je machtig mooi. En dat is het ook! Lees daarom snel verder en ontdek of jij beschikt over de belangrijkste vaardigheden en eigenschappen om dit mooie beroep uit te kunnen oefenen.

1. Goed zelfstandig kunnen werken

Eén van de belangrijkste vaardigheden, die je in veel vacatures voor matroos terugziet komen, is dat je goed zelfstandig moet kunnen werken. Je werkt namelijk in een klein team en iedereen heeft eigen taken en verantwoordelijkheden. Je kan je voorstellen, dat het dan onhandig is als je steeds aan een collega hulp of advies moet vragen. Natuurlijk leer je eerst alles wat je moet weten, zodra je start als deksman of lichtmatroos. Zodat je, als je eenmaal matroos bent, zelfstandig alle werkzaamheden aan boord kan uitvoeren. Van laden en lossen tot het onderhouden van het schip.

2. Technisch inzicht hebben

Samen met je collega’s zorg jij ervoor dat het schip in topconditie blijft, zodat jullie veilig en zonder oponthoud van a naar b kunnen varen. Dat betekent dat je behalve het schoonhouden van het schip, ook technische werkzaamheden uitvoert. Zoals het onderhouden en repareren van machines en elektrische installaties, olie verversen, filters controleren en brandstof bunkeren. Ook het koppelen en ontkoppelen van duwbakken kan tot je verantwoordelijkheden behoren. Het is daarom belangrijk dat je een goed technisch inzicht hebt, zodat je begrijpt waar je mee bezig bent én het leuk vindt om te doen!

3. Goed kunnen samenwerken

Aan boord moet iedereen op elkaar kunnen vertrouwen. Met slechts een paar man moeten jullie alles voor elkaar krijgen. Je werkt daarbij niet alleen samen met andere matrozen, maar ook met de stuurman en schipper. Soms heb je ook collega’s met een andere nationaliteit. Samen zijn jullie ervoor verantwoordelijk dat de werkzaamheden aan boord volgens alle regels en veiligheidsprocedures worden uitgevoerd. Dan is een goede samenwerking en communicatie essentieel, zodat je precies weet wie wat doet en er geen misverstanden ontstaan. Bekijk ook eens de stuurman binnenvaart vacatures.

4. Een matroos moet flexibel en stressbestendig zijn

Matroos zijn is heel afwisselend en veelzijdig. De ene keer werk je op het dek, de andere keer in de machinekamer of het stuurhuis. Je komt op veel verschillende plaatsen en werkt onder uiteenlopende omstandigheden. Van bloedhete zomers tot pittige herfststormen en ijskoude winters. Het schip is bovendien altijd onderweg, ook ’s nachts. In veel gevallen werk je dus onregelmatige diensten. Zo kan het gebeuren dat je midden in de nacht je bed uit moet. Bovendien ben je vaak langere tijd van huis. Daar moet je tegen kunnen als matroos. Maar er staat dan natuurlijk wel veel vrijheid en avontuur tegenover!

Beschik jij over al deze eigenschappen en vaardigheden? En kan jij niet wachten om aan boord te klimmen en je handen uit de mouwen te steken? Misschien hebben wij dan wel de ideale binnenvaart vacatures voor jou! Wil je graag eerst nog wat meer informatie over werken in de binnenvaart? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden met plezier al je vragen.

Leave a Reply