Slimme samenwerkingen in de nautische sector: samen staan we sterker!
De maritieme sector hoort bij Nederland als Bassie bij Adriaan, Van Kooten bij De Bie, Nick bij Simon en Barend bij Van Dorp. De branche is diepgeworteld in de Nederlandse cultuur en speelt een belangrijke rol binnen onze economische ontwikkeling. De innovatieve en ondernemende kant van de bedrijfstak komt nóg beter naar voren wanneer krachten worden gebundeld. Slimme samenwerkingen zijn er voldoende, op verschillende niveaus.
Het visitekaartje van Nederland: de binnenvaart sector
De nautische sector is een visitekaartje van Nederland. De verwevenheid tussen sectoren en partijen binnen het maritieme cluster is de laatste jaren sterker en intensiever geworden. Zo is er bijvoorbeeld Maritime Delta, een samenwerkingsverband tussen bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, brancheorganisaties en overheden in het werkgebied van Zuid-Holland tot aan Werkendam. Het maritiem cluster versterken door in te zetten op de thema’s energietransitie, digitalisering en human capital staat hierin voorop. Een voorbeeld hiervan is de Duurzame Tour. Hierbij worden maritieme toeleveranciers meegenomen langs potentiële launching customers uit de zeescheepvaart, om zo de toepassing van nieuwe, duurzame oplossingen in de zeescheepvaart te versnellen. Ook werd het Centre of Excellence opgericht, voor en door ondernemers in de binnenvaartsector. Je kunt er met praktische vraagstukken terecht en je kunt er oplossingen brengen. Win-win!
Samenwerken in de scheepvaart industrie: de drie O’s
De jeugd heeft de toekomst, dus daarom is het toe te juichen dat maritieme scholen in Nederland onderling eveneens inzetten op een intensievere samenwerking. De Nederlandse maritieme sector behoort immers tot de internationale top en om daar te blijven zijn meer en goed opgeleide vakmensen nodig. Aanbieders van maritiem beroepsonderwijs in Nederland, zowel vmbo, mbo en hbo, bundelen de krachten om deze uitdaging op te pakken. Juist ook in de regio Drechtsteden komt er veel van de grond. LOKET in Zwijndrecht is bijvoorbeeld de eerste algemene vmbo-school van Nederland met een programma gericht op kennismaking met de maritieme sector. Met een leergang vallend onder de profielen ‘Mobiliteit & Transport’ en ‘Produceren, Installeren en Energie’ kunnen jongeren al op jonge leeftijd leren over de binnenvaart. Niet alleen in theorie, maar juist ook in de praktijk. Keuzevakken als ‘verbrandingsmotoren’, ‘maritieme installaties’, ‘werken en leren aan boord’ en ‘scheepskennis’ lenen zich er uitstekend voor om zowel in de praktijkruimten op school als aan boord te onderwijzen. De aanloop bestond uit een intensieve samenwerking met de gemeente en het bedrijfsleven. De drie O’s: Onderwijs, Overheid en Ondernemers, werken hierin dus goed samen. Over eigen grenzen heen kijken: dat is het devies. Bij Quo Vadis denken we ook niet in hokjes, maar juist in onbeperkte kansen en mogelijkheden.
Meer weten of ben je op zoek naar nautische vacatures?
Nieuwsgierig geworden naar wat het maritieme speelveld allemaal te bieden heeft en hoe we elkaar kunnen helpen en versterken? Neem eens een kijkje bij onze binnenvaart vacatures, of neem contact met ons op voor meer informatie.