De 3 meest voorkomende maritieme vacatures

Werken op een schip spreekt tot de verbeelding. Geen dag is hetzelfde, je bent onderweg dus je ziet veel. Je werkt in een team, met elkaar ben je verantwoordelijk voor het transport. Het is geen 9 tot 5 baan waarbij je binnen zit. Sterker nog, bij de meeste maritieme vacatures ben je veel buiten werkzaam. Bovendien is er veel onderscheid in functies op de verschillende schepen. Op de Nederlandse wateren varen ruim 8000 schepen dus binnenvaart vacatures zijn er genoeg! Maar wat zijn de 3 meest voorkomende maritieme vacatures?

1. Matroos

Ieder schip heeft een aantal matrozen nodig. Dit is de meest voorkomende functie aan boord. Als matroos ondersteun je de schipper met het doen van allerhande werkzaamheden. De functie is zeer afwisselend. Je hebt ervaring met het laden en lossen van schepen en bent ervaren met de motorische werkzaamheden. Je bent flexibel en veelzijdig. Ook beschik je over de basiskennis en ervaring die verwacht mag worden van een matroos. Hoewel de schipper eindverantwoordelijk is, moet je als matroos wel veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Je bezit een dienstboekje met de functie matroos of andere aantoonbare ervaring.

2. Stuurman

De stuurman op een tanker is de directe rechterhand van de schipper of kapitein. Je kunt als stuurman gevraagd worden om het roer over te nemen van de schipper of kapitein en het schip te navigeren. Ook kun je een leidinggevende rol vervullen doordat je het andere personeel op het schip zoals deksmannen, matrozen en volmatrozen, aanstuurt. Het coördineren van de dekwerkzaamheden (onderhoud, schoonmaken en ondersteuning bij laden en lossen) behoort ook tot het takenpakket van een stuurman. Soms ben je verantwoordelijk voor het controleren en laten functioneren van de motoren, generatoren en ander systemen. Daarnaast moet je zorgen voor de veiligheid op het schip. Het is belangrijk om veilig te werken en er op toe te zien dat het andere aanwezige personeel veilig werkt, gebruik maakt van de aanwezige beschermingsmiddelen en er zo naar streeft om ongevallen en calamiteiten te voorkomen.

3. Schipper

Als schipper op een binnenvaartschip ben je verantwoordelijk voor het veilig vervoeren en beladen van de lading. Je hebt uitgebreide kennis van de binnenlandse vaarwegen. De schipper is  verantwoordelijk voor het bedrijfsbeleid en de uitvoering daarvan. Denk daarbij ook aan het  afhandelen van administratieve zaken zoals de benodigde documenten en vrachtbrieven. Verder zorg je er voor dat het schip goed wordt onderhouden en wordt schoongemaakt. Je stuurt de bemanningsleden, zoals matrozen en stuurmannen, aan bij het uitvoeren van hun dagelijkse (dek)werkzaamheden. Het is een veeleisende functie die het nodige vereist. Je beschikt over een bepaalde mate van stressbestendigheid, flexibiliteit, communicatieve vaardigheden en zelfstandigheid om bekwaam te functioneren en leiding te geven. Langer dan een week van huis zijn is voor jou geen probleem en onregelmatige werktijden eveneens. Tevens is het van belang dat je in het bezit bent van een Groot Vaarbewijs + radar, het marifoon certificaat en een rijbewijs. Een Rijnpatent en ADN zijn een pré.

Naast de drie meest voorkomende functies zijn er nog meer soorten functies in de binnenvaart. Werken in de maritieme sector is afwisselend en uitdagend. En het is een sector die er toe doet met voldoende werkgelegenheid. Wil je meer informatie of een open sollicitatie schrijven? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Leave a Reply