Medische keuringen in de binnenvaart: alles wat je moet weten

Binnenvaartschepen vervoeren goederen en personen over binnenwateren zoals rivieren en kanalen. De kapitein van een binnenvaartschip is verantwoordelijk voor een veilige vaart. Een veilige vaart is afhankelijk van verschillende factoren, waarbij een medische keuring van binnenvaartpersoneel een belangrijk punt is. Wat moet je eigenlijk weten van deze medische keuring? Wij leggen het je uit.

Waarom medische keuren?

De medische keuring voor de binnenvaart is verplicht. Om de veiligheid van alle bemanningsleden te kunnen waarborgen moet iedereen die werkzaamheden verricht op het schip zowel mentaal als fysiek gezond zijn. Het is daarom standaard verplicht om medisch gekeurd te worden voor dat je überhaupt een vaarbewijs voor de binnenvaart kunt krijgen.

Door middel van de medische keuring kunnen gezondheidsrisico’s en wellicht lichamelijke afwijkingen ontdekt worden. Mochten deze van invloed zijn op de veiligheid aan boord, dan kunnen er maatregelen worden getroffen.

Ben jij klaar om je carrière in de binnenvaart te starten? Bekijk dan al onze binnenvaart vacatures.

Wat wordt er getest?

Bij een medische keuring voor de binnenvaart wordt er getest op verschillende zaken. Allereerst vindt er een vraaggesprek plaats waarvoor je voorafgaand een vragenlijst invult. Hier wordt onder andere gevraagd naar je huidige klachten, aandoeningen en ongevallen uit het verleden. Vervolgens wordt er een algemeen lichamelijk onderzoekverricht. Daarnaast wordt de bloeddruk gemeten, urine onderzocht, lengte en gewicht waargenomen en ogen en oren worden gecontroleerd. Soms wordt ook gevraagd naar de vaccinatie-status, iets wat je kunt terugvinden in je gele vaccinatiepaspoort.

Wanneer je voldoet aan alle eisen ontvang je direct een Geneeskundige Verklaring Binnenvaart. Bereik je de leeftijd van 50 jaar? Dan vindt er een herkeuring om de 5 jaar plaats, vanaf het 65e levensjaar vindt de herkeuring jaarlijks plaats. Je gezondheid kan in de loop van de jaren veranderen daarom is een herkeuring belangrijk.

Wat zijn de kosten voor een medische keuring binnenvaart?

De medische keuring kan gedaan worden door een huisarts of medisch specialist, neem hiervoor contact op met een praktijk bij jou in de buurt. De gemiddelde kosten van de medische keuring binnenvaart bedragen €135,- inclusief BTW.

Wat moet je meenemen naar de medische keuring?

Wanneer je interesse hebt om op een schip te werken is het dus noodzakelijk dat je een medische keuring laat doen. Ter voorbereiding van je afspraak dien je het onderstaande mee te nemen.

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Het door jouw ingevulde keuringsformulier
  • Een potje urine (of met een volle blaas komen)
  • Indien van toepassing: je oude geneeskundige verklaring
  • Indien van toepassing: je medicijnpaspoort
  • Indien van toepassing: je bril/lenzen

Heb je nog vragen over de medische keuring voor binnenvaartpersoneel of wil je aan de slag in de binnenvaart? Neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden graag al je vragen over deze kwesties.

Leave a Reply