Feiten en fabels over het leven van een matroos

Denk je erover om matroos te worden, maar wil je eerst meer weten over het leven van een matroos? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je er alles over. Is het bijvoorbeeld waar dat je als matroos vaak langere tijd van huis weg bent? En hoe zit het met de vrije tijd aan boord? Terechte vragen, die wij graag voor je beantwoorden.

Feit: Als matroos ben je vaak langere tijd weg van huis

Het is een beetje afhankelijk van het schip waarop je vaart, maar in veel gevallen ben je als matroos vaak langere tijd onderweg. Als je in de binnenvaart werkt, dan kun je heel Europa door varen. In die periode woon en werk je samen met je collega’s aan boord van het schip. Soms leg je aan in een haven waar je even van boord kunt om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Hoe lang je precies van huis bent, hangt af van je vaarschema. In veel vacatures voor matroos zie je bijvoorbeeld 7/7, 14/14 of zelfs 21/21 staan. Dit betekent dat je steeds evenveel dagen aan boord bent, als dat je vrij bent. Je werkt dus eigenlijk maar de helft van het jaar.

Fabel: Aan boord heb je geen tijd voor jezelf

Het klopt dat het hard werken is als matroos, maar dat je geen vrije tijd aan boord zou hebben is een fabel. Als je dienst erop zit, dan heb je tijd voor jezelf. Die tijd kun je gebruiken om te relaxen. Dit kan in je eigen slaapkamer of bijvoorbeeld in de gezamenlijke woonruimte die de meeste schepen hebben. Hier kun je televisie kijken, internetten (indien mogelijk) of een kaartje leggen met collega’s. Vind je het leuk om te varen? Dan kun je na werktijd natuurlijk ook altijd aan de stuurman vragen of je even op zijn plek mag zitten.

Feit: Je werkdag als matroos is heel gevarieerd

Als matroos heb je een aantal vaste taken zoals het onderhouden en schoonhouden van het schip en helpen bij het laden en lossen van de vracht. Toch is werken in de binnenvaart heel afwisselend. Je weet nooit precies wat de dag gaat brengen. Zo ben je onder andere afhankelijk van het weer, de waterstanden en logistieke omstandigheden. Een werkdag als matroos kent dus geen vastgestelde tijden. De ene keer ben je tot diep in de nacht aan het laden, terwijl je de andere keer opeens tijd over hebt om het dek een extra onderhoudsbeurt te geven. Juist die afwisseling maakt het leven als matroos aan boord van een binnenvaartschip zo boeiend.

Fabel: Als matroos verdien je bijna niets

Al dat harde werken moet natuurlijk beloond worden. Een passend salaris en onregelmatigheidstoeslagen horen daarbij. Wat je precies gaat verdienen als matroos is afhankelijk van je leeftijd, het vaarschema en het soort schip waarop je vaart. Wil je meer weten over het werken en leven als matroos of ben je op zoek naar een leuke vacature voor matroos? Kijk dan rond op onze website of neem contact met ons op voor meer informatie. Wij kunnen je alles vertellen over dit leuke en afwisselende beroep.

Leave a Reply