Welk diploma heb je nodig als schipper in de binnenvaart?

Een binnenvaartschipper heeft een heel afwisselende én uitdagende baan. Je meert aan op een hoop verschillende plekken, bent leidinggevende van een flink team en iedere dag is weer anders. Het is een veelzijdige baan, waar je verschillende vaardigheden voor nodig hebt. Ook moet je als schipper in de binnenvaart beschikken over een aantal diploma’s. In dit artikel vertellen we je daar alles over. 

De verantwoordelijkheden van een schipper in de binnenvaart

Je bent als schipper continu bezig met het geven van leiding aan de bemanning van het schip. Daarnaast draag je ook zorg voor het navigeren van het schip, waarborg je de veiligheid voor zowel bemanning als andere mensen aan boord en ben je verantwoordelijk voor onderhoud aan het schip. Ook het laden en lossen valt onder jouw verantwoordelijkheid, net zoals de administratieve zaken rondom de binnenvaart. Denk daarbij aan documenten voor de douane of vrachtbrieven. Je bent dus echt van alle markten thuis als schipper in de binnenvaart, en niet iedereen kan dit beroep dan ook zomaar uitvoeren. Naast een aantal belangrijke vaardigheden heb je ook de relevante diploma’s als schipper in de binnenvaart nodig.

Diploma schipper binnenvaart

Om te werken in de binnenvaart heb je een aantal diploma’s nodig, die je kunt behalen via de opleiding tot schipper binnenvaart. Je moet in ieder geval in bezit zijn van een Groot Vaarbewijs A+B, een marifooncertificaat en in veel gevallen ook een Rijn- en Radarpatent. Ben je in bezit van ADN? Dat is vaak een pré!

Vaardigheden en competenties

Naast de erkende diploma’s en certificaten zijn er nog een aantal andere dingen die belangrijk zijn wanneer je als schipper in de binnenvaart wilt werken: bepaalde vaardigheden en competenties. Zo moet je goede management skills hebben en communicatief vaardig zijn, omdat je leidinggeeft aan een team. Daarnaast ben je vaak langer van huis en dat moet geen probleem zijn. Ook doorzettingsvermogen is essentieel, omdat je vaak ’s avonds, ’s nachts en in de weekenden werkt. Daarnaast ben jij stressbestendig, zelfstandig en vind je het niet lastig om zelf initiatief te tonen. Herken jij jezelf in dat profiel? Wie weet past de baan van schipper binnenvaart dan wel perfect bij jou!

Schipper binnenvaart: dit kun je verwachten

Wanneer je aan de slag gaat als schipper in de binnenvaart, kun je ervoor kiezen om door te groeien naar de functie van Kapitein. Hiervoor heb je een nieuwe opleiding nodig, de opleiding tot kapitein. Deze opleiding is niveau 4. De opleiding tot Schipper Binnenvaart is een niveau 3 opleiding. Je maakt dan dus een mooie stap!

Diploma als schipper in de binnenvaart

Klinkt een diploma als schipper in de binnenvaart je als muziek in de horen en past bovenstaand verhaal bij jouw profiel? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons om jouw mogelijkheden te bespreken. We adviseren je graag!

Leave a Reply