Aan de slag als matroos? Dit moet je weten
De werkzaamheden op een binnenvaartschip worden uitgevoerd door mensen in verschillende functies. Zo heeft ieder zijn eigen taken. Als matroos ondersteun je de kapitein of schipper waar nodig is bij alle verschillende werkzaamheden die er aan boord gedaan moeten worden. Je woont en werkt samen met je collega’s op het schip. Je bent vaak langere tijd van huis. Daar moet je wel tegen kunnen. Het beroep van matroos is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Wat moet je weten voor je aan de slag kunt als matroos?
Wat voor persoon moet je zijn?
Allereerst moet je van varen houden. Je kunt er goed tegen om langere tijd van huis weg te zijn. Heb je snel last van heimwee? Dan kun je beter geen matroos worden. Daarnaast moet je absoluut geen 9 tot 5 mentaliteit hebben, aangezien het werk van een matroos vrij onregelmatig is. Je moet verder zelfstandig zijn maar er ook van houden om samen met andere mensen te werken. Met elkaar vorm je het team en moet je de klus klaren. Sociale vaardigheden zijn dan ook een vereiste. Je hebt een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel en je bent niet bang om je handen uit de mouwen te steken. Inzicht en daadkracht zijn ook belangrijke eigenschappen voor een matroos. Als er iets fout gaat dan moet je natuurlijk adequaat reageren.
Wat zijn je werkzaamheden?
Aan boord is de kapitein of schipper jouw baas. Daarnaast is de stuurman een belangrijk persoon voor het aan- en afmeren van het schip. Als matroos assisteer je de stuurman of de schipper bij al het werk op een schip. Wat dit werk precies is, hangt af van het soort schip waar je op vaart en van de lading die het vervoert. Deze werkzaamheden hebben dus te maken met de lading en specifieke klus. Daarnaast is het belangrijk dat het schip onderhouden wordt. Jij hebt daar een rol in. Je verzorgt onderhoud zoals kleine reparaties, roestvrij maken, schuren en schilderen van delen van het schip en het dek schrobben. Maar ook assisteren bij het schip afmeren en ontmeren behoort tot je taken.
Welke opleiding en ervaring?
De snelste manier om matroos te worden is met een opleiding voor het beroep. Met het vmbo-diploma Rijn- en Binnenvaart kun je matroos worden. Met dit diploma kun je ook alle mbo-opleidingen Rijn- en Binnenvaart doen. Na het afronden van een dergelijke opleiding stroom je in als matroos niveau 2. Je kunt matroos worden met of zonder afgeronde beroepsopleiding. Als je geen opleiding hebt gevolgd moet je minimaal 19 jaar zijn. Daarnaast moet je ervaring hebben opgebouwd in de vaart. Om matroos te worden zonder beroepsopleiding moet je een vaartijd hebben van minimaal drie jaar als lid van de dekbemanning in de binnenvaart. Ook een ervaring van minimaal één jaar in de binnenvaart aangevuld met twee jaar zeevaart, kustvaart of visserij maakt je volwaardig matroos. Kortom, er zijn meerdere manieren om matroos te worden.
Werken in de binnenvaart is afwisselend, avontuurlijk en uitdagend. Als je op zoek bent naar werk als matroos dan kunnen wij je helpen! Binnenvaart vacatures zijn er genoeg. Heb je vragen over werken in de binnenvaart of over een vacature? Neem dan gerust contact met ons op.