Vaarbewijs binnenvaart: theorie kan niet zonder praktijk en andersom

In de maritieme sector is het eigenlijk net zoals bij het behalen van een autorijbewijs: theorie en praktijk lopen door elkaar heen. Waar in het laatste geval een rij-instructeur zorgdraagt voor toezicht en begeleiding tijdens de lessen en de leerling zelf aan de slag gaat voor het behalen van de theorie alvorens het praktijkexamen kan worden aangevraagd, zo gaan in de binnenvaart het leren vanuit boeken en uitvoeren van handelingen aan boord ook hand in hand. De basis wordt gelegd op papier, om met deze kennis in de praktijk zaken te kunnen duiden en ervaring op te doen.

Beginnen aan een binnenvaart opleiding: je bent nooit te oud om te leren

De kracht van Quo Vadis zit hem in persoonlijke aandacht, zorgvuldige selectie en voortdurende ontwikkeling van personeel. Want leren stopt nooit. Het is een ongoing proces. Op alle niveaus en leeftijden draait het om leergierigheid en enthousiasme. Leg je die kenmerken aan de dag in de binnenvaart? Dat gloort er een mooie toekomst. Studenten die op jonge leeftijd beginnen aan een van de binnenvaart opleidingen, zijn voor te stellen als een blanco pallet. Zij varen op de kennis en kunde van vakdocenten, leren van samenwerkingen met studiegenoten en kruisbestuivingen met het werkveld en zuigen in het gunstigste geval alle informatie op als een spons.

Ook degenen die al over ervaring in de binnenvaart beschikken, zijn nooit te oud om bij te leren. Ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op en innovaties zorgen ervoor dat niet alles bij het oude blijft. Openstellen voor innovaties is daarom zeker een pre. Het helpt de binnenvaart letterlijk en figuurlijk vooruit. Daarnaast hebben ervaren rotten ook de mogelijkheid hun ervaring over te dragen op een jongere generatie. Voor de continuïteit van de sector is dit een belangrijk gegeven. Naast jongeren is er ook ruimte voor zij-instromers om de maritieme sector te ontdekken. Ieder met zijn of haar eigen kennisniveau. Learning on the job is naast studeren uit boeken ook voor deze groep een belanghebbend aspect. Hoe groter de helpende hand, hoe meer kans op een succesvolle carrièreswitch.

De kloof tussen theorie en praktijk verkleinen

Om de kloof tussen theorie en praktijk zo klein mogelijk te maken, hebben bedrijven, organisaties en opleidingen in de maritieme sector veelvuldig contact met elkaar. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, maar in de basis is er de intentie om met elkaar vooruit te komen. En laat dat nu precies een mooie bouwsteen zijn voor de toekomstbestendigheid van de branche.

Meer weten over maritieme opleidingen en wat daarna de vooruitzichten voor werken in de binnenvaart? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een oriënterend gesprek.

Leave a Reply