De belangrijkste veiligheidsregels voor personeel in de binnenvaart

Werken op een binnenvaartschip is interessant en afwisselend. Je komt op veel plekken en je ziet het landschap aan je voorbij trekken. Vaak werken in de buitenlucht en de elementen van de natuur trotseren. Klinkt goed toch? Maar werken op het water, aan boord van een schip, brengt ook risico’s mee. Het is belangrijk dat je je houdt aan veiligheidsregels. Zodat jouw veiligheid maar ook die van je collega’s aan boord en die van andere schepen op het water gewaarborgd is. Wat zijn de belangrijkste veiligheidsregels?

– Werken doe je samen

Vermijd situaties waarin je alleen moet werken. Als het niet anders kan, zorg dan voor goede communicatie met iemand die je veiligheid kan controleren. Breng altijd iemand anders op de hoogte van je plan en waar je je bevindt voordat je aan de werkzaamheden begint. Maak ook gebruik van de technische middelen om contact te onderhouden met collega’s en om de omgeving van het schip in kaart te brengen.

– Voorkom gladheid

Het dek van een vaartuig kan glad zijn door water, olie van machines op het dek of resten vanuit de lading. Uitglijden en vallen is een risico op het schip. Met de juiste schoenen die antistatisch en antislip zijn, beperk je het risico daarop. Wees voorzichtig in de buurt van machines op het dek, waar smeermiddelen kunnen worden gemorst of als je andere gladde (vloei)stoffen op het dek of in het ruim aantreft.

– Als je machines moet bedienen, zorg dat je weet wat je doet

Het spreekt voor zich dat je alleen die machines bedient waarvan je weet hoe je dat moet doen. Kom niet te dicht bij bewegende machines en draag signaalkleding met hoge zichtbaarheid en een veiligheidshelm.

– Zorg dat je zichtbaar bent

Het werken op een binnenvaartschip gaat dag en nacht door. Zorg dan ook dat je altijd zichtbaar bent. Draag reflecterende kleding en eventueel verlichting op je hoofd. Daarmee zorg je dat collega’s je zien. Bescherm je hoofd met een goed passende veiligheidshelm als dat nodig is.

– Vermijd contact met gemorste of gelekte stoffen

Als je een container met gemorste stoffen of lekken aantreft, ga dan na of de inhoud is aangeduid met een gevaarlijke stoffen pictogram. Verlaat de ruimte onmiddellijk en breng de kapitein op de hoogte. Vermijd elk contact met gemorste stoffen ter voorkoming van huidreacties, ook al worden de stoffen als veilig beschouwd. Zelfs chemische stoffen die op zich veilig zijn, kunnen in combinatie met andere chemische stoffen (of bij contact met waterdamp in de lucht) reageren en giftige dampen of voldoende hitte vrijgeven om verwondingen of brand te veroorzaken.

– Zorg voor goede gehoorbescherming

Op en rond een schip kunnen veel luidruchtige machines aan het werk zijn. Ventilatie-inrichtingen, generatoren, lieren en vrachtmachines zoals vorkheftrucks, kranen, transportbanden of liften maken veel lawaai. Beoordeel altijd het risico en beperk de blootstelling aan het lawaai of gebruik oorbeschermers. Daarmee voorkom je (blijvende) gehoorschade. Zorg daarbij wel voor goede communicatiemogelijkheden met de anderen aan boord.

Er zijn genoeg redenen om aan het werk te gaan in de binnenvaart. Maar houd jouw veiligheid en die van anderen in de gaten. Deze belangrijke veiligheidsregels helpen risico’s te verkleinen. Als je houdt van afwisselend werk, is de binnenvaart een goede keuze. Binnenvaart vacatures zijn er genoeg. Heb je vragen over werken in de binnenvaart? Neem dan gerust contact met ons op.

Leave a Reply