Nautisch personeel speelt een belangrijke rol in de maritieme sector. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor alle werknemers die werkzaam zijn op of rondom het water. Maar wat houdt het precies in en welke functies vallen hieronder? In dit artikel leggen we het uit. Er zijn namelijk verschillende functies binnen de verzamelterm ‘nautisch personeel’. Wil jij werken in de binnenvaart? Dan zijn een van onderstaande functies wellicht iets voor jou! 

Schipper

De schipper is verantwoordelijk voor het schip en de bemanning. Hij of zij is de hoogste autoriteit aan boord en neemt beslissingen over de koers en het gebruik van de verschillende systemen aan boord. Als schipper moet je onder andere beschikken over uitgebreide kennis van navigatie, meteorologie en wet- en regelgeving. Je bent de leider van het team aan boord, en zorgt ervoor dat iedereen goed met elkaar samenwerkt.

Stuurman

De stuurman is na een kapitein verantwoordelijk voor het navigeren van het schip. Hij of zij werkt nauw samen met de kapitein en assisteert bij het maken van de juiste koers beslissingen. Ook werkt de stuurman veel mee aan het dek en stuurt hij of zij buiten het personeel aan. 

Matroos

De matroos heeft een ondersteunende rol aan boord. Hij of zij assisteert bijvoorbeeld bij het aanleggen van het schip, het onderhouden van het schip en het laden en lossen van vracht. In deze functie ben je vooral uitvoerend.

Licht matroos 

Een licht matroos is een beginnende scheepsvaartmedewerker die taken uitvoert aan boord van een schip. Hij assisteert bij het laden en lossen van vracht, onderhoudt het schip, houdt toezicht op de veiligheid en assisteert andere bemanningsleden. Een licht matroos helpt ook bij navigatie en het bedienen van eenvoudige machines aan boord.

Het belang van nautisch personeel: ieder heeft een eigen rol

Nautisch personeel is onmisbaar geworden. Of het nu gaat om het besturen van een schip, het navigeren of de ondersteuning, elk personeelslid heeft zijn eigen belangrijke rol. Door de verschillende taken en verantwoordelijkheden goed te verdelen, kan er veilig en efficiënt gewerkt worden op het water. Het is belangrijk om te weten wat de verschillende functies inhouden en wat er van je verwacht wordt. Of je nu een ervaren varensman bent of geïnteresseerd bent in een carrière op het water, het begrijpen van de betekenis van nautisch personeel en de verschillende functies kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes en het opbouwen van een succesvolle carrière. 

Uitzendbureau nautisch personeel

Bij Quo Vadis Personeelsdiensten hebben we veel ervaring in het matchen van geschikte kandidaten met de juiste functies in de maritieme sector. We zijn een uitzendbureau voor nautisch personeel. Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem dan vooral contact met ons op. Wij bieden je graag meer informatie!