Het vinden van goed geschoold, vakbekwaam binnenvaartpersoneel is niet altijd even eenvoudig. Zeker niet wanneer je per direct matrozen nodig hebt voor de bemanning van één of meerdere schepen. Daarom is het verstandig om vooruit te kijken en nu te investeren in een slim werving- en selectiebeleid, zodat je snel aan matrozen of ander binnenvaartpersoneel kunt komen wanneer het nodig is. In dit artikel lees je welke stappen je kunt nemen om jouw maritieme vacatures in de toekomst snel in te kunnen vullen.

Bouw een bestand op met potentiële kandidaten

Matroos gezocht? Een bestand met potentiële kandidaten, ofwel een talentpool in vakjargon, is goud waard. Zeker in een branche waar goed personeel schaars is en kandidaten zelf niet erg actief aanwezig zijn op netwerksites en LinkedIn, is een dergelijk bestand onmisbaar. Het zorgt ervoor dat je snel en doeltreffend de juiste mensen kunt benaderen wanneer je een maritieme vacature hebt. Maar hoe bouw je nu een goed kandidatenbestand voor matrozen op?

  1. Maak een inschatting van het aantal matrozen dat je op termijn verwacht nodig te hebben;
  2. Breng in kaart waar de matrozen aan moeten voldoen;
  3. Bepaal wat de meest effectieve kanalen zijn om aan mogelijke kandidaten te komen: social media, via medewerkers (referral), beurzen en evenementen, open dagen, voorlichtingsbijeenkomsten of branche gerelateerde websites bijvoorbeeld;
  4. Leg vast hoe je omgaat met de persoonsgegevens (denk aan de privacywetgeving;
  5. Zorg dat het voor kandidaten duidelijk is wat zijn eraan hebben om bij jullie in het bestand te staan.

Denk aan personeel op uitzend- of detacheringsbasis

Een andere manier om snel de juiste match te vinden, is via een uitzend- of detacheringsbureau. Je hoeft dan niet zelf te investeren in het opbouwen van een kandidatenbestand, want je kunt direct profiteren van het ruime aanbod aan gemotiveerde en goed opgeleide matrozen waarover een bureau beschikt. Het grote voordeel van een gespecialiseerd uitzendbureau in de binnenvaart is bovendien dat het hele werving- en selectieproces uit handen wordt genomen. Zo kennen de recruiters de maritieme sector als geen ander en denken ze graag mee over de meest geschikte oplossing. Of het nu gaat om tijdelijke inhuur op ad hoc basis of personeel voor onbepaalde tijd.

Matroos gezocht? Onderhoud goede contacten met opleidingen

Studiemarkten, voorlichtingsdagen en evenementen voor studenten van maritieme opleidingen zijn uitgelezen kansen om aan nieuwe matrozen te komen. Door veelvuldig aanwezig te zijn tijdens dit soort gelegenheden zorg je ervoor dat toekomstige matrozen eerder aan jouw bedrijf of organisatie zullen denken wanneer ze op zoek gaan naar een baan. Daarnaast kun je natuurlijk ook actief stage- en opleidingsplekken aanbieden. Zo profiteer je direct van extra handen aan boord en als de leer-werkplek bevalt, is de kans groot dat een student na zijn opleiding ook op jouw schip blijft werken.

Zorg ervoor dat je als binnenvaartbedrijf zichtbaar bent

Goede matrozen kunnen overal aan de slag. Zij zullen vaak kiezen voor een bedrijf dat aanspreekt en waar ze mee bekend zijn. Een goede zichtbaarheid als werkgever in de binnenvaart is dus belangrijk. We noemden al even de voorlichtingsbijeenkomsten en beurzen voor studenten, daarnaast zijn er natuurlijk ook nog vakbeurzen, havendagen en congressen voor professionals waar je je als binnenvaartorganisatie kunt profileren. Of organiseer eens een rondleiding of open dag voor geïnteresseerden. Vergeet daarnaast je online zichtbaarheid niet. Laat medewerkers bijvoorbeeld eens een vlog maken of plaats regelmatig korte nieuwsberichten op je website en/of social mediakanalen. Hoe actiever je online bent, hoe groter de kans dat potentiële kandidaten je gaan volgen en je als een aantrekkelijke werkgever gaan zien.

Matroos binnenvaart gezocht? Neem contact op

Ben je benieuwd naar onze dienstverlening of wil je eens sparren over jouw werving- en selectiebeleid? Neem dan gerust contact met ons op. Onze recruiters en HR-adviseurs denken graag met je mee.