Goede matrozen zijn onmisbaar op ieder schip. De matrozen ondersteunen de kapitein of schipper waar dat nodig is bij alle verschillende werkzaamheden die er aan boord gedaan moeten worden. Je woont en werkt dus samen met de andere opvarenden op het schip. Aangezien men regelmatig langere tijd van huis is en meerdere weken op elkaars lip zit zal je wel begrijpen dat matroos zijn niet voor iedereen is weggelegd. Om je te helpen bij het vinden van goede matrozen hebben wij dit artikel geschreven.

Eisen aan een goede matroos

Een goede matroos zijn eist natuurlijk het één en ander van iemand. Over het algemeen kunnen we stellen dat een goede matroos goed samen kan werken, verantwoordelijkheidsgevoel heeft, niet bang is om de handen uit de mouwen te steken en beschikt over daadkracht en inzicht. Want mocht er iets fout gaan dan dient er natuurlijk adequaat gereageerd te worden! Daarnaast moet een matroos absoluut geen 9 tot 5 mentaliteit hebben, aangezien het werk van een matroos vrij onregelmatig is. Zorg er dus voor dat je goed nagaat in welke mate potentiële kandidaten over deze eigenschappen beschikken. Vraag bij eventuele kennismakings- of sollicitatiegesprekken altijd zo goed mogelijk door en probeer een zo goed mogelijk beeld te krijgen van iemands karakter.

Scholing en opleiding matrozen

Wanneer je op zoek gaat naar goede matrozen zullen ze veelal in het bezit zijn van een mbo-diploma “matroos binnenvaart”. In deze opleiding leert men alle taken uit te voeren die een matroos eventueel tegen kan komen in zijn of haar werk. Mensen met dit diploma hebben dus bewezen veilig te kunnen werken en te beschikken over voldoende capaciteiten om een goede matroos te zijn. Uiteraard kun je ook zonder opleiding de binnenvaart in. Echter zul je dan gaandeweg veel moeten leren om zo doormiddel van vaartijd zo snel mogelijk een volwaardig matroos te worden.

Maar waar vind je ze?

Goede matrozen vinden is niet eenvoudig. Daarom kan het helpen om gebruik te maken van uitzendbureaus. Deze bureaus hebben vaak grote hoeveelheden personeel in hun personeelsbestanden staan. Vrijwel altijd zit er dan wel iemand bij die aansluit bij jouw wensen en behoeften wanneer het gaat om het aantrekken van nieuw personeel. Een ander alternatief is uiteraard om zelf advertenties en vacatures te plaatsen. Dit kan echter een tijdrovend karwei zijn. Het is daarom verstandig om na te gaan of de tijd die het u kost om dit zelf voor uw rekening te nemen opweegt tegen eventuele kosten.

Je kunt natuurlijk ook een professionele partij inschakelen die geschikt is om jou te helpen bij het vinden van goed binnenvaart personeel. Ligt hier jouw voorkeur? Neem dan gerust even een kijkje op onze website of neem contact met ons op.

Wij van Quo Vadis personeelsdiensten zijn gespecialiseerd in het vinden van goed binnenvaart personeel en helpen je graag verder.